Recensioner

Storytelling

Regi:  Todd Solondz
Manus:  Todd Solondz
Skådespelare:  Selma Blair, Robert Wisdom, Leo Fitzpatrick, Aleksa Palladino, Paul Giamatti, Mark Webber, John Goodman, Julie Hagerty, Jonathan Osser, Noah Fleiss, Lupe Ontiveros, Franka Potente
Premiär:  2002-07-26
Språk:  
Längd:  86
Betyg:  4

STORYTELLING är uppdelad i två separata berättelser: Dikt och Verklighet. I den förstnämnda delen, som utspelar sig på ett college under 1980-talet, möter vi Gary Scott, en attraktiv svart man, och tre av hans vita studenter, Vi, Marcus och Catherine. I den andra delen, Verklighet, som utspelar sig på en high school i nutid, möter vi Toby Oxman; en man med många drömmar och karriärer – alla ofullbordade. Efter att ha bläddrat igenom sin årsbok från high school och ringt upp en före detta klasskamrat i hopp om en date bestämmer han sig för att göra en dokumentärfilm om livet i high school.

Regissören Todd Solondz har tidigare gjort satiriskt inriktade filmer om den amerikanska medelklassen, framförallt i den uppmärksammade filmen Happiness. Då fick han liksom många andra som skämtade friskt med medelklassens fördommar och olyckliga liv utstå viss kritik, även om filmen mottogs väl. Då handlade det om riktigt chockerande ämnen som pedofili och onani. Denna gång ryktas det om att de mest skandalomsusande scenerna klippts bort för att filmen annars blivit för lång. I USA är dessutom en scen i början av filmen täckt med en röd skylt eftersom censuren i USA inte klarade av att släppa igenom den. I Storytelling kan man se vissa spår av självrannsakan vad gäller hans eget förhållningssätt till hur han berättar och vad han berättar om. Finns det någon skillnad mellan dikt och verklighet?

I första delen "Fiction" får vi möta en klass unga elever på ett college som vill bli författare. En kvinnlig student vid namn Vi läser upp sin berättelse inför klassen och möts av skeptiska kommentarer om hur pass sannolik storyn är. Hon brister gråtande ut att "det har faktiskt hänt". Läraren svarar med uppläxande röst att "när du har skrivit ner det på papper är det fiction".

I den andra delen, "non-fiction", får vi möta en man som inte riktigt vet vad han ska göra av sitt liv men bestämmer sig för att göra en dokumentärfilm om en pojke Sccoby och hans framtidsdrömmar. Toby möter liksom Vi i "fiction"-delen kritik mot sin berättelse i form av sitt utnyttjande av Scooby för att få publiken att skratta åt honom och hans familj. Hans oförstående svar blir till ett föga övertygande "men jag älskar ju dessa personer".

Storytelling är en film om själva historieberättandet inom filmkonsten och dokumentärfilmandets problematik i dess skilldring av verkligheten. Todd Solondz lyckas fånga biobetraktaren i ett spel där man oförberedd skrattar åt personer och situationer som man sedan funderar över om man verkligen borde ha skrattat åt. Effektivt för att nå fram med det han senare försöker säga med filmen.

Skådespelarna får rikligt med spelrum och John Goodman framförallt är lysande som fadern till Scooby i familjen Livingstone. Sen skadar det ju inte att favoriten Franka Potente (Spring Lola) får vara med i några nyckelscener.

- Peo Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén