Filmnyheter, Stockholms Filmfestival

Susan Sarandon om pussies, Obama och familjen

Susan Sarandon på Stockholm Filmfestival. Foto: Jenny Arner


Så stod hon där på Skandias biograf på Drottninggatan i Stockholm, Susan Sarandon. Hon som underhållit filmpubliken sedan genombrottet i Rocky Horror Picture Show 1975. Efter den oväntade succédebuten har hon medverkat i ett stort antal filmer som tex Dead man walking, Thelma and Louise och White Palace. På lördagen var det frågestund innan hon fick en 7,3 kg tung Bronshäst, ett Lifetime Achievement Award från Stockholm Filmfestival i handen.

susansarandon570

Susan Sarandon hade en hel del att säga, bland annat om feminism, Obama och sina egna barn. Hennes dotter Eva Amurri har valt att bli skådespelerska hon också. Det hade Susan Sarandon inget emot.

– Det har alltid oroat mig att priviligerade barn inte ska känna passion för något. Så många i den situationen saknar glöd för något över huvud taget. Jag är glad att min dotter har den passionen.

Dottern har bland annat spelat strippa i Californication mot David Duchovny.

Susan Sarandon i Stockholm

– Jag var med och tränade när hon höll på med rollen och det var tufft att dansa så. Skulle inte skådespelarkarriären funka har hon något att falla tillbaka på, skämtade Sarandon. Eva Amurri har dock en förstklassig utbildning från Ivy League universitetet Brown, i Rhode Island.

Idag 63-åriga Sarandons egen skådespelarkarriär började av en slump då hon följde med sin pojkvän på en audition.

Vilken annan kvinnlig skådespelare gillar Sarandon?

– Vanessa Redgrave (Howards End, Försoning) övertygar alltid mig. Även när hon gör helt obegripliga roller blir man tagen.

Det var talande att publiken till stor del bestod av kvinnor och samtliga frågor kom från kvinnor (om man inte räknar intervjuaren Ronny Svensson på scen). Många hade frågor som berörde hennes syn på kvinnors roll. Vid ett tillfälle hettade det till något och det var som en följd av att Sarandon kallade USA:s kongress för pussies. Det tyckte en kvinna i publiken rimmade illa med feminism och ville ha en förklaring. Och det fick hon.

– Jag tycker det är ungefär samma sak som att säga att killar inte har balls. Men jag ber om ursäkt om någon tog illa vid.

Vad tycker hon då om Obama?

– Han har åstadkommit väldigt mycket bara genom att bli vald till president. Men jag är missnöjd med att förändringarna inte skett snabbare. Susan Sarandon mötte tidigare i veckan Michelle Obama i Denver Colorado för att motivera unga studerande kvinnor.

– Michelle är fantastisk. Hon borde bli USA:s nästa president!

Susan Sarandon introducerar filmvisningen på is

Sarandon är hyperaktuell inom kort i Peter Jacksons nya film Lovely Bones. I Sverige har den fått titeln Flickan från ovan, precis som boken den baseras på. Som en mycket uppskattad överraskning dök Peter Jackson upp på bioduken bakom henne för att gratulera till priset. Och efter det höll Gustaf Hammarsten (Tillsammans, Brüno) ett skojigt kort tal innan han delade ut priset till Susan Sarandon.

Rocky Horror Picture Show visades på en 10 ton tung isduk i Kungsträdgården på lördagskvällen (se fotot intill). Susan Sarandon invigde filmen där direkt efter att ha fått sitt pris på Skandiabiografen.

Foton: Johan Gunnarsson

Senast uppdaterad 23 juli, 2020.

Mer
Maybe I do
Maybe I do

Michelle och Allen har nått den punkt i sitt förhållande när de överväger nästa steg, att gifta sig. De bestämmer Läs mer

Susan Sarandon till Stockholm
Susan Sarandon till Stockholm

Det blir Susan Sarandon (Thelma & Louise) som får årets Lifetime Achievement Award på Stockholm Filmfestival. Hon kommer till festivalen Läs mer

Publicerades