Filmnyheter

Tenet och Wonder Woman 1984 får senare biopremiär

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Christopher Nolans Tenet och Wonder Woman 1984 får senare biopremiär i USA och runt om i världen. Med stor sannolikhet gäller det även Sverige, även om svenska distributören i skrivande stund ännu inte ändrat premiärdatumen.

Tenet skulle ha fått biopremiär den 17 juli, nu blir det den 31 juli istället. Det meddelade filmbolaget Warner Bros under fredagen.

Bolagets andra film i sommar skulle ha blivit Wonder Woman 1984. Den flyttas nu till hösten, med en biopremiär den 2 oktober istället för som tänkt den 14 augusti.

Wonder Woman 1984

Det är oklart om dessa beslut även kommer påverka andra filmbolags biopremiärer. Sommarens andra storfilm är Disneys Mulan, som har en planerad biopremiär satt till den 22 juli. Tidigare har Disney antytt att man håller ett öga på Tenets premiärdatum för att se om biopubliken hittar tillbaka till biograferna redan till den premiären. Nu hamnar ju Mulan före Tenet om Disney inte ändrar premiärdatum.

Flera andra filmer har flyttat planerade premiärdatum till nästa år som egentligen skulle haft biopremiär i sommar som t ex Fast and Furious 9:e film.

Tenet, Mulan och F9 väntas ha möjlighet att spela in över en miljard dollar per film under normala omständigheter. Därför är filmbolagen inte villiga att chansa med premiärer när biobesökarna kanske inte är riktigt redo att besöka biograferna än.

Filmstaden meddelade nyligen att man öppnar upp biograferna igen från och med den 24 juni i Stockholm, Malmö, Göteborg och Västerås. Därefter i en rad andra städer för att lagom till Tenets tilltänkta premiär den 17 juli ha öppet i alla biokedjans biografer. Med Tenets senare biopremiär är dessa öppningar nu osäkra.

Vi får förhoppningsvis besked senast måndag från svenska distributören för Tenet som är SF Studios när filmen får biopremiär i Sverige och från Filmstaden om detta påverkar när biograferna öppnar igen runt om i landet.

Uppdatering måndag: Svenska distributören har nu som väntat också ändrat datumet till den 31 juli för Tenet. Wonder Woman anges till “hösten 2020”.

Uppdatering 26 juni: Tenet får svensk biopremiär en vecka senare enligt distributören. Premiärdatum alltså flyttat till den 8 augusti 2020. Wonder Woman får premiär den 2 oktober.

Vilken av sommarens filmer har du sett fram emot mest?

Lämna ett svar