Topp

The Girl with the Dragon Tattoo i Stockholm

Rooney Mara

Rooney Mara
Rooney Mara i Stockholm inför dagens pressträff. Fotograf: Sofia Myllenberg

Den 21 december är det äntligen världspremiär för The Girl with the Dragon Tattoo. Stellan Skarsgård (spelar Martin Vanger), Rooney Mara (Lisbeth Salander) och regissören David Fincher (Benjamin Buttons otroliga liv och The Social Network) var i dag i Stockholm för stor internationell presskonferens. Ett hundratal journalister från hela världen var på plats för att få en närmare titt på staden där mycket av storyn utspelar sig.

Rooney Mara som tidigare bland annat spelat Erica i Social Network spås få sitt riktigt stora genombrott med den här filmen. Hon är också snart aktuell i en stor H&M kampanj.
– Jag har inte förstått det riktigt än, men jag ska köpa alla H&M kläder.

David Fincher sägs ha sagt att han inte ville ha en för vacker tjej i rollen, utan mer en som liknar ET. Rooney Mara skrattar till när hon får frågan.
– Jag tar det som en komplimang, jag tycker ET är söt.
Fincher ville sen inte kännas vid att han skulle ha uttryckt sig riktigt så.

Det här kommer inte bli kul
Stellan Skarsgård berättade att Fincher direkt när han fått rollen sagt till honom att det här inte kommer bli kul.
– Vad menar du att det här inte kommer bli kul? Jag jobbar bara om det blir kul. Då svarade Fincher ”Jag gör 40 tagningar per scen ibland.”

– That could be fun, svarade Stellan som verkar gilla noggranna regissörer som lägger ner tid på att få det perfekt. Själv har han dock inte lagt ner någon tid på att läsa böckerna.

Stellan upplevde inspelningarna inte så mycket som en Hollywoodfilm utan mer som en independentfilm som pågick betydligt längre tid än sådana brukar.

Hur förberedde sig den nya Salander för sin roll?
– Jag läste mycket och förberedde mig så bra som möjligt. Jag fick lära mig att åka skateboard och kickboxning. Och jag åkte till ett center för kvinnor som utnyttjats sexuellt. Bara fem dagar efter jag fått rollen var jag här i Sverige, så allt gick mycket snabbt.

– Att skapa film är ett märkligt sätt att tjäna pengar på medger Fincher. Man måste få till en magi år innan biopubliken köper biljett för att se filmen. Och det gäller att varje individ som är med och skapar filmen känner sig ansvarig för sin karaktär. Därför måste man behandla varje skådespelare på sitt sätt.
– Mitt jobb är att se det hela utifrån en snöglob.

På tal om snö. Fincher berättade om ett tillfälle då man behövde snö till en scen och svenskarna som jobbade för teamet sa att det var slut med snö för säsongen. Nästa dag vaknade man upp till ett tjockt snötäcke. Man försökte då snabbt ringa runt och stoppa alla från att gå ut och förstöra scenen med att gå i snön. Scenen han syftar på är den läskiga scen man kan se i trailern där en bil kör i mörkret på en snötäckt allé fram till ett hus.

Se trailern här:

Lämna ett svar