På bio nu, Recensioner

The Painted Bird

Petr Kotlár spelar huvudrollen i filmen The Painted Bird. © Njutafilms

Betyg 4/5

En äldre kvinna i ett ospecificerat östeuropeiskt land (Polen eller Tjeckien möjligtvis) tar hand om en ung pojke under krigsåren. Han befinner sig snart på väg bort för att försöka överleva. Det ska bli en kavalkad av våldsamheter och möten med en rad nihilistiska människor, långt värre än Peter Stormares karaktär i The Big Lebowski. Och dessutom utan humorn. För The Painted Bird är antagligen tyngre och mörkare än något du sett på länge.

Den nära tre timmar långa filmen känns trots det aldrig utdragen eller händelsefattig. Tvärtom händer det saker i varje scen. Till filmens absolut främsta styrkor finns fotot, skapat av Vladimír Smutný (Kolya). Visuellt skickligt berättad i svart-vitt, när dialogen är nästan lika sparsam som en stumfilm. 

Pojken är nämligen inte talför och det ställer till problem i en redan tuff situation. På hans vandringar genom skog och fält ute på landsbygden träffar han på den ena udda typen efter den andra, som utnyttjar honom för egna syften. Ibland stöter han på nya människor av en slump, ibland under tvång med våld men aldrig på egna villkor. 

The Painted Bird är en plågsam studie i maktmissbruk. Hur nazister behandlar judar, hur vuxna behandlar barn, hur ryska soldater behandlar civila och så vidare. Missbruket stannar inte bara mellan människor med makt och utsatta som befinner sig i en beroendesituation, utan även mellan människor och en lång rad försvarslösa djur. Fåglar som titeln anspelar på t ex. Något att fundera på även utanför den kontext som filmen utspelas i. 

Berättelsen är magstark och innehåller en mängd extremt våldsamma scener. Så många att scenerna efter ett tag kommer in i en märklig rytm, med en förväntan om att något obehagligt är på intågande. Mycket riktigt är det få scener som sticker ut från detta återkommande våld. Kanske hade det behövts någon form av tydlig kontrast till allt detta. Ett hopp eller några scener av värme och karaktärer att känna för. Det är sparsamt av den varan och det känns ibland lite väl mastigt och överväldigande.

Filmens kvalitéer väger ändå tyngre och pojken spelas skarpt av tjeckiske Petr Kotlár. Vi får också se några andra riktigt vassa skådespelare som t ex Harvey Keitel, Udo Kier och Stellan Skarsgård.

Filmen var med på Oscarsakademins short list för bästa utländska film 2020 för Tjeckien.

Originaltitel: Nabarvené ptáce
Genre: Drama, Krig
Regi: Václav Marhoul
Manus: (baserad på bok av Jerzy Kosinski)
Skådespelare: Petr Kotlár, Nina Sunevic, Alla Sokolova, Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier och Julian Sands
Längd: 2 timmar 49 min
IMDb

Svensk biopremiär: 4 september 2020

Lämna ett svar