Film, Recensioner

The Painter and the Thief

The Painter and the Thief © NonStop Entertainment

Betyg 4/5

En yrkeskriminell lyckas med en uppmärksammad konstkupp mot ett galleri i Oslo. Men när en övervakningsfilm kort därefter börjar spridas i media åker han fast och ställs inför rätta. Konstnären Barbora Kysilkova som han stal verk från konfronterar honom på rättegången. En okonventionell vänskap utvecklas och det är vad denna starka dokumentär, The Painter and the Thief, handlar om. 

Barbora Kysilkova är en tjeckisk konstnär som kort tid innan utställningen på galleriet flyttat till Norge och sin pojkvän. Hennes verk är fotorealistiska oljemålningar med en mörk underton. 

Filmen tar sin början med den norska mediauppståndelsen efter inbrottet på galleriet. Först verkar Kysilkova inte riktigt veta vad hon ska tro. Vem vill stjäla hennes konst? Ett märkligt kriminaldrama tar sin början. Under resan ska hon förhoppningsvis få svar på vem den unge tatuerade mannen är som sitter där ångerfull i rättegångssalen anklagad för stölden. Men kommer hon få tillbaka sin konst som inte återfunnits? 

The Painter and the Thief är ett intimt porträtt inte bara av den kriminella, men även konstnären själv. Vad som gör denna berättelse möjlig och öppnar upp dörrar är konstnärens genuina nyfikenhet. Det är hon som med ett leende försöker hitta svaren på sina frågor, hela tiden försiktig med att inte anklaga. Till en början är det oklart om hennes nyfikna leende är nervositet, spänd förväntan eller en taktik för att få honom att öppna upp sig. Är det möjligtvis den rätta vägen att gå eller bara naivt och förknippat med risker? 

I Norge finns ett rättssystem som är mer inriktad på ordet rehabilitering, att hitta vägen tillbaka som en duglig medborgare in i samhället igen. Ett av de mest internationellt uppmärksammade exemplen på det är det moderna fängelset Halden. Ofta beskrivs det av media som världens mest humana av fängelser med högsta säkerhetsklass. Händelserna i denna inte helt kronologiskt berättade film ska så småningom också ta oss till just detta fängelse. 

Regissören av filmen The Painter and the Thief är norsk och heter Benjamin Ree. Han har prisats på bland annat Sundance för hur han berättar denna story. Det gör han med flera smarta drag, t ex låter han huvudkaraktärerna introducera varandra utifrån vad de vet för oss.

Spänningen i filmen skiftar från vem han är och var konsten har hamnat, mer till hur man tar sig ur en situation som man inte verkar kunna undvika att hamna i gång på gång. Från uppgiven nihilism till något mer konstruktivt, att se på sig själv från en ny vinkel och greppa tag med sårade händer i nya möjligheter. 

Det här är en fascinerande dokumentär som rullar ut några oförglömliga scener. Kysilkovas skattjakt är till slut en jakt på den skatt hon själv skapat, inte bara genom konsten utan också genom hennes nyfikenhet.

Genre: Dokumentär
Regi: Benjamin Ree
Medverkande: Karl Bertil-Nordland, Barbora Kysilkova
Språk: Engelska/norska
Längd: 1 timme 42 min
IMDb

Svensk biopremiär: 21 augusti 2020

Lämna ett svar