Film, Recensioner, Stockholms Filmfestival

Under en öppen himmel

Betyg 3/5

Jake Gyllenhaal och Carey Mulligan spelar huvudrollerna i detta karaktärsdrivna drama som utspelar sig på 60-talet i Montana. Skådespelaren Paul Dano (There will be blood, Little Miss Sunshine) gör en lovande regidebut. Under en öppen himmel är baserad på Richard Fords roman Wildlife från 1990 och är adapterad till filmmanus av regissören och hans fru Zoe Kazan.

Familjen Brinson framstår på ytan som en helt vanlig familj med pappan Jerry, mamman Jeanette och sonen Joe (Ed Oxenbould). I jakt på jobb har de nyligen flyttat till en ny stad i Montana där de hyr ett litet hus. Pappan jobbar med att hjälpa rika män på golfklubben. Han får göra förödmjukande sysslor som att gå ner på knä för att putsa deras skor och kratta bunkern.

Värdigheten får sig en ytterligare törn när han avskedas och pengaproblemen tilltar. Det har hänt honom tidigare, men nu är Jerry trött på sin situation som allvarligt riskerar underminera rollen som familjeförsörjare. Hemmafrun Jeanette föreslår maken att hon ska börja söka jobb, vilket skapar ytterligare spänningar i familjen. Sonen Joe är det tysta vittnet till dramat som utspelar sig.

I de majestätiska bergen som ligger nära staden rasar en skogsbrand utom kontroll mot gränsen till Kanada. Här sätter Paul Dano stämningen för hela dramat av en katastrof som lurar runt hörnet.

För den tonårige sonen Joe blir den tryckta stämningen i familjen ett långsamt och olustigt uppvaknande till att han håller på att bli vuxen, medan hans föräldrar fortsätter att bete sig omoget. Det är inte bara han som är i en övergångsfas.

Familjen befinner sig omedvetandes mitt uppe i brytpunkten mellan 50-talets mer strikta könsroller och 60-talet då det börjar uppstå nya friheter, främst för kvinnor.

Under en öppen himmel är exceptionellt vackert filmad (ofta med en stilla observerande kamera) och har förstklassiga skådespelarprestationer. Den enda del som inte riktigt passar in i resten av berättelsens ton är när allt ska ställas till sin spets. Det räddas av en slutscen som fastnar på näthinnan.

Peo Sandholm

Filmen visas under Stockholm Filmfestival 2018.

Genre: Drama
Originaltitel: Wildlife
Regi: Paul Dano
Manus: Paul Dano, Zoe Kazan, Richard Ford (bok)
Skådespelare: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould
Speltid: 1 timme 44 min
Censur: 11 år
IMDb

Svensk biopremiär: 4 januari 2019.

Lämna ett svar