Recensioner

V för Vendetta

Omtalad och kontroversiell, nu kommer V för Vendetta till biograferna. Med terrorism som tema och skådeplatsen till viss del förlagd till Londons tunnelbanesystem är det inte konstigt att den väckt viss uppmärksamhet. Glädjande nog kan jag konstatera att V för Vendetta är grymt underhållande.

Betyg: 4

Efter en lite misslyckad fortsättning på Matrix med uppföljarna Matrix Reloaded och Matrix Revolutions är Wachowski-bröderna tillbaka genom att ha skrivit manuset till denna film. V för Vendetta baseras på Alan Moores grafiska novell med samma namn. Den är helt klart en av senare års bästa filmer baserade på serier.

Det är några år in i framtiden i England. En sen kväll på en mörk gata räddar en maskerad man den unga kvinnan Evey (Natalie Portman) undan några skumma män. Han tar Evey under beskydd mot hennes vilja. Mannen kallar sig kort och gott V (Hugo Weaving) och smider planer om att störta den nya onda regimen i landet. Ett totalitärt samhälle har skapats i England under förespegling att skydda medborgarna mot terrorism. V har en god avsikt eftersom han inser att folket närmast hypnotiserats till att lyda den nya regimen utan att ifrågasätta. Ledaren John Hurt’s Sutler bär tydliga drag av maktfullkomlighet. Tankarna går till Berlusconi som den maktgalne ledaren som också har kontroll över nyhetsmedia i Italien, åtminstone några dagar till. Passningarna till situationen i USA är också väldigt tydliga. Men ursprungligen när serien skrevs på 80-talet var udden riktad mot Margaret Thatcher, Englands dåvarande järnlady vid makten.

Som av en slump möter V arbetarklasskvinnan Evey som spelas av Natalie Portman (Garden State). V uppmanar alla medborgare att ansluta sig till honom vid det brittiska parlamentet den 5 november – på Guy Fawkes-dagen. Det var den dagen 1605 som Guy Fawkes hade planerat att utföra ”krutkonspirationen” som svar på den tyranniska regeringen under Jakob I. Parlamentet skulle sprängas. V lovar att utföra planen som Fawkes misslyckades med.

Något tunn på action, levererar den istället i form av mystik och satir. Den politiska satiren bjuder på vass humor. Man får också ta del av referenser inom litteratur och populärkultur så som Greven av Monte Christo, Macbeth och… ja Benny Hill faktiskt.

Kanske är V för Vendetta en film som inte känns lika tung och skrämmer bort politisk ointresserade så som Syriana riskerar att göra. Men den är minst lika kraftfull i sin samhällskritik.

Oväntad och underhållande lyckas filmen fascinera under hela dess över två timmar.

FILMINFO

Drama / Action / Science-Fiction

Regi:James McTeigue

Manus: Bröderna Wachowski

Skådespelare
Evey – NATALIE PORTMAN
V – HUGO WEAVING
Finch – STEPHEN REA
Deitrich – STEPHEN FRY
Adam Sutler – JOHN HURT
Creedy – TIM PIGOTT-SMITH
Dominic – RUBERT GRAVES
Lewis Prothero – ROGER ALLAM
Delia Surridge – SINEAD CUSACK
Valerie – NATASHA WIGHTMAN
Dascomb – BEN MILES
mfl

Biopremiär: 2006-03-17
Längd: 133 min

Mer
Svenska dokumentären Fantastic Machine till Sundance
And the King Said, What a Fantastic Machine!

Ikväll svensk tid släppte Sundance filmfestival sitt huvudprogram och återigen finns en svensk dokumentärfilm med på den prestigefyllda festivalen. Axel Läs mer

Jakt på ett vitt fält

Detta är historien om Alex, Greger och Henrik, tre män som tillbringar en långhelg i en ensligt belägen stuga. De Läs mer

Natten till 12:e
Natten till 12:e

Det sägs att alla poliser har ett brott som förföljer dem. Ett fall som smärtar mer än andra, utan att Läs mer

Butiken
Butiken

Utanför lågprisbutiken har en grupp hemlösa byggt en tältstad. De lever från dumpster diving i affärens container och möts av Läs mer