Film, Recensioner

Visslarna

Catrinel Marlon

Catrinel Marlon som Gilda i Visslarna © Njutafilms

Betyg 3/5

Rumänska heistfilmen av den hyllade regissören Corneliu Porumboiu (12:08 öster om Bukarest) kommer nu till svenska biografer. Den levererar en så mörk humor kring ett genomkorrupt Bukarest att det är lätt att missa det skojiga helt. Istället är det intriger mellan allt fler skurkar som driver filmen framåt. Polisen visar sig vara insyltad i en kupp med stora pengar på spel. 

Visslarna tar oss med till en snabbkurs i vissling på Kanarieöarna. Med hjälp av att vissla på ett speciellt sätt kan bovarna kommunicera med varandra utan att polisen förstår vad som händer. Det låter krystat, men språket el silbo finns verkligen och har använts historiskt av invånare i La Gomera på Kanarieöarna. Anledningen till det är inte främst för att lura polisen utan för att landskapet där bjuder på djupa raviner och dalgångar. Bättre att vissla att paellan är klar då kanske?

Det är inte ofta vi ser rumänsk film på biograferna i Sverige, men för några år sedan kom en rad filmer därifrån av väldigt hög kvalité. Visslarna är dock mer kommersiell och långt från en ny 4 månader, 3 veckor & två dagar.

Polismannen Cristi (Vlad Ivanov) försöker tjäna extra pengar genom att hjälpa en grupp gangsters. Egentligen förstår vi att han vill avsluta kopplingarna med skurkar, men det verkar halvhjärtat och inte så lätt. På Kanarieöarna ska han i alla fall lära sig deras språk, att vissla fram instruktioner och hemlig information. 

Nya karaktärer introduceras med färgglada titlar i helskärm som kapitel och understryker att det är personerna som driver storyn. 

Gilda (Catrinel Marlon) är en vacker kvinna som för samman polismannen med skurkarna. En affärsman kallad Zsolt som är kopplad till skurkarna sitter fängslad. Med Cristis insyn i utredningen ska affärsmannen fritas. Men det är många inblandade ska det visa sig. Ju fler kockar desto sämre soppa… 

Ja, det är en lätt rörig film med avsikt kan jag tänka mig. Här ska vi inte serveras någon tydlig plot, utan vi ska hållas lite osäkra på vad som egentligen händer och vem som styr och ställer. Det blir också en något monoton känsla genom filmen där karaktärerna verkar rätt dämpade och missnöjda. Som om de går på autopilot åt fel håll, medvetna om att det riskerar att sluta illa men oförmögna att lämna tankarna på pengar. 

Visslarna ger en vink till en mängd kända filmer, ibland i biosalonger och ibland med snarlika scener, t ex duschscenen i Psycho. Snyggt, men kanske inte så tankeväckande som säkert var ambitionen. 

Nominerad till GULDPALMEN i Cannes 2019.

Trailer för filmen Visslarna

Genre: Komedi, Kriminal
Originaltitel: La Gomera
Internationell titel: The Whistlers
Regi: Corneliu Porumboiu
Manus: Corneliu Porumboiu
Skådespelare: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar
Land: Rumänien
Längd: 1 timme 37 min
Åldersgräns: Från 15 år
IMDb

Svensk biopremiär: 18 september 2020

Lämna ett svar