På bio nu, Recensioner

Wannsee 1942

Wannsee 1942

Wannsee 1942 © Edge Entertainment

Ledande nazister från olika ämbeten och ansvarsområden samlas vid Wannseesjön utanför Berlin 1942. De har sammankallats till en konferens med en specifik agenda; “den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Mötesprotokollet bevarades och ger oss en fascinerande inblick i vad som avhandlades.

Betyg 3/5

Wannsee 1942 är en tät berättelse av regissören Matti Geschonneck om ett möte där miljontals människors öde avgjordes. Han är själv son till en av koncentrationslägrens få överlevare. Filmen är inspelad i samma lokaler där konferensen hölls och baseras på protokoll och anteckningar från händelsen 80 år tidigare. Flera långfilmer har gjorts på detta historiska dokument, men det var under 1900-talet.  

Planeringen av förintelsen

Mitt under en kylig vinterdag den 20 januari inleder männen konferensen vid den vackra sjön. En efter en anländer väldekorerade män från SS, Gestapo och högt uppsatta ämbetsmän till den pampiga villan. Alla är nazister så klart. Reinhard Heydrich (Philipp Hochmaier – The Experiment) från SS är den som kallat till mötet och anländer till Berlin från Tjeckoslovakien där han är högste ansvarig. Han anses allmänt ha varit en av de främsta männen bakom planeringen av förintelsen (och även propagandaeventet Berlins Olympiska Spel 1936). Han mördas några månader efter Wannseekonferensen, i en attack utförd av tjeckiska motståndsrörelsen. 

Enda kvinnan på plats är Ingeburg Werlemann (Lilli Fichtner) som ansvarar för att anteckna protokollet. Gestapo representeras av Heinrich Muller (Jakob Deihl). 

Nazisterna kan i januari 1942 fortfarande hävda inför varandra att kriget går deras väg. Tyskland har invaderat och ockuperat stora delar av Europa. Nu har det beslutats att det är dags att ta tag i judefrågan. Varken Himmler, Göring eller Hitler är på plats, men deras namn nämns och det är tydligt att ordern kommer från högsta ort. 

SS har tagit över

Beslut ska tas kring logistiken. Hur det hela ska finansieras. Var i landet det ska ske. Vem ska ansvara för vad? Proceduren är metodisk, tråkig och samtidigt fullständigt skrämmande. Frågan om hur judarna i praktiken ska förintas dyker först upp som en fråga i förbifarten när allt annat redan är beslutat.

Mellan raderna framkommer det att det finns andra intressen under mötet som är minst lika viktiga för de närvarande att brottas med. Ämbetena försöker stärka sin makt, eller i vissa fall behålla den lilla makt som återstår. Utrikesministeriet, justitieministeriet och andra civila delar är tydliga förlorare när de mer militära, med SS i spetsen tagit över. Lagar och humanism står inte högt i kurs direkt. Få i mötesrummet höjer på ögonbrynen eller protesterar när omfattningen av vad som avhandlas klarnar. Slutsatsen blir; de är övertygade om att förintelsen är rättfärdigad, hur fullständigt absurt det än verkar för oss idag.

På östfronten var det under denna tid antagligen som mest kaotiskt och när förslaget om att judarna skulle föras just österut, uppstår viss friktion i gruppen. De som är ansvariga för östfronten vill inte ha fler uppdrag, åtminstone inte utan något i utbyte.

Wannsee 1942 är ett subtilt, men ändå kraftfullt drama som levererar övertygande prestationer av Tysklands främsta skådespelare. Vi får ännu en viktig påminnelse om ondskans banalitet.

Drama, Historia
Originaltitel: Die Wannseekonferenz
Internationell titel: The Conference
Land: Tyskland
Språk: Tyska (svensk text)
IMDb

Svensk biopremiär: 20 januari 2023

Senast uppdaterad 23 januari, 2023.

Mer
Tandfen i trubbel
Tandfen i trubbel

När Violetta misslyckas katastrofalt med sitt tandfe-prov, accepterar inte den kaxiga lilla fen resultatet och flyr istället in i människornas Läs mer

Eismayer
Eismayer

Vice löjtnant Eismayer är den mest fruktade tränaren och modellmachon i den österrikiska militären och lever som en homosexuell man Läs mer

Cillian Murphy
Oppenheimer

Berättelsen om den amerikanske vetenskapsmannen J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben.

Förfalskaren
Förfalskaren

En 21-årig jude flyr undan Gestapo och räddar liv tack vare sin förmåga att förfalska pass. Men hans andra talang Läs mer

Korsett
Korsett

Kejsarinnan Elizabeth av Österrike och drottning av Ungern är avgudad för sin skönhet och känd för sitt inspirerande mode.

Fabian © Lupa Film Hanno Lentz
Fabian – Berättelsen om en moralist

Se filmen nu på SF Anytime Weimarrepubliken 1931. Den desillusionerade krigsveteranen och aspirerande författaren Fabian flyr sitt trista dagjobb som Läs mer

Lämna ett svar