Artiklar

Bästa sportfilmerna någonsin

Sport är inte sällan temat i filmer och det finns både häftiga sanna berättelser som fiktiva draman att upptäcka. Framförallt lanserades några riktigt bra filmer i början av 2000-talet när Remember the Titans, Bend it Like Beckham och Miracle släpptes inom en femårsperiod. Men vi hittar också komedier som Cool Runnings och kultfilmen Rocky. I denna artikel ska vi gå igenom våra favoriter av sportfilmer som någonsin sänts.

Remember the Titans – 2000 

Remember the Titans är kanske den bästa sportfilmen som någonsin gjorts. Boaz Yakin är regissören som tar sig an komplexa teman som rasism, integration och det amerikanska 70-talet. Detta var en tid när rasintegration var en ny och utmanande politik i amerikanska skolor.

Historien är baserad på en sann berättelse om ett fotbollslag i Virginia när tränaren Herman Boone, genialiskt framställd av Denzel Washington, blir anställd för att leda skolans amerikanska fotbollslag. Den som mot förmodan inte sett filmen måste göra det då den är fantastisk.

Cool Runnings – 1993

Om Remember the Titans är en tung och seriös film är Cool Runnings mer lättsam. Filmen släpptes år 1993 men håller hög klass än idag. Vi får ta del av det första jamaicanska boblaget som gjorde en intressant debut i Vinter-OS 1988. Filmen har vissa konstnärliga friheter men är baserad på en sann historia. Huvudpersonerna är karismatiska och oerhört underhållande. 

Varje karaktär har en unik blandning av drömmar, rädslor och personlighet och som lag blir det en fantastisk blandning. John Candy spelar Irv Blitzer, lagets tränare som levt i skuggan av sin forna glans och som ser laget som en väg till inre försoning och en andra chans i livet.

Moneyball – En revolution inom Baseball (2011)

Moneyball är den fängslande filmen från 2011 som Bennet Miller regisserat. Brad Pitt spelar huvudrollen som Billy Beane, General Manager för Oakland Athletics. Filmen är baserad på den sanna historia och skildrar de djupa ekonomiska klyftorna i Major League Baseball. Beane var frustrerad och ville förändra spelets landskap och tog till drastiska metoder för att bygga ett konkurrenskraftigt lag.

I filmen lyfts Beanes samarbete med Peter Brand, spelad av Jonah Hill, som är en ung Yale-ekonom med noll erfarenhet inom baseball men som samtidigt är utrustad med radikala idéer om hur spelare ska värderas. De tar fram “sabermetrics” som är en metod baserad på statistik som analyserar spelare. Detta gör det möjligt för dem att upptäcka de talanger som är undervärderade och samtidigt bygga ett lag på data. 

Filmen har vissa likheter med hur vissa punters agerar hos Svenska oddssidor då de använder data och statistik snarare än känsla för att placera sina spel.  

Rocky (1976)

Ingen filmlista med sporttema är komplett utan Rocky. Den fiktiva berättelsen om Rocky Balboa, en boxare som spelas av Sylvester Stallone. Rocky Balboa är från Philadelphia och är såväl en sympatisk men skadad figur som kämpar mot livets motgångar. 

I filmen får vi följa honom i hans väg mot toppen som boxare. Rocky vann Oscar men blev framförallt startskottet för en av de mest älskade franchiserna i filmhistorien.  

Mer
Svensk film och kasinospel: en perfekt kombination för en underhållande kväll

För många av oss finns det inget som slår en avslappnande kväll hemma med en bra film och lite spelande. Läs mer

Så blir du en riktigt filmexpert: Tips och Tricks

Gillar du film? Skulle du vilja bli en filmexpert här i Sverige? Det är kanske inte så lätt att ha Läs mer

Late night with the devil

31 oktober, 1977. Johnny Carsons rival Jack Delroy leder talk-showen “Night Owls”, som har varit ett troget sällskap för sömnlösa Läs mer

Terrifier 3

Art är tillbaks! Lagom till julens snöfall, när invånarna i Miles County gör sig redo för årets stora familjehögtid, gör Läs mer

Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Robert Gustafsson
Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i ny film

En ny långfilm om filmregissören Ingmar Bergman är under utveckling. I huvudrollen kommer vi få se Robert Gustafsson. Han har Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar