David Cronenberg
Regissören David Cronenberg som i dagarna besöker Stockholm Filmfestival med anledning av sin nya film A History of Violence berättade mer om filmen på en presskonferens. Bio.nu var där och återger vad han hade att berätta.

A history of violence baseras i grunden på en grafisk novell med samma namn av John Wagner och Vince Locke.

Västerninfluenser
– Den grafiska novellen som manuset baseras på hade inte mycket inverkan på filmen. Manusförfattaren gick ifrån den grafiska novellen väldigt mycket. Ingen berättade för mig att den baserades på en grafisk novell. Jag visste inte att den baserades på en grafisk novell när jag läste manus. Det var först långt senare jag fick reda på det. Och då var manuset så långt ifrån den grafiska novellen, så det var irrelevant för mig.

– Det är inte en film om andra filmer, men om mytologier i western och amerikansk film som ju exporterats framgångsrikt till resten av världen.

– När jag talade med Howard Shore, kompositören av musiken om filmen pratade vi bland annat om musiken i westernfilmer.

– Jag ville inte göra en modern western, utan något mer komplext, men med idéer från westernfilmer.

Finansiella trubbel byttes mot stabilare finansiering
Finansiellt trubbel med Cronenbergs förra film Spider ledde till en önskan att göra en film som var finansiellt stabil.

– Ingen av oss som jobbade med Spider fick betalt. Två års arbete utan att få betalt fick mig att inse att jag inte kunde göra det igen.

Under filmningen av Spider var Cronenberg i telefon med den franska distributören och bad om mer pengar.

Viggo övertalades att vara med i A history of Violence
– När han först läste manuset, tyckte han inte att det var ett fantastiskt manus, men det hade stor potential. Senare ändrades också en hel del i manuset.

– Det som intresserade honom var mig, han gillade det jag gjort tidigare. I händerna på en dålig regissör skulle filmen inte bli bra.

– Han är som ni vet en skådespelare som tagit politisk ställning. Han behövde prata med mig, få känna att det skulle bli en bra film och att det också kunde bli en bra arbetserfarenhet. Senare har han sagt att det är den bästa professionella filmerfarenhet han haft i sitt liv.

Bio.nu special om Stockholm Filmfestival med recension av bland annat A History of Violence och ett tiotal andra festivalfilmer.

Peo Sandholm

A History of Violence
Stockholms Filmfestival