Recensioner

Den lugna staden

Regi:  Robert Guédiguian
Manus:  Robert Guédiguian, Jean-Louis Milesi
Skådespelare:  Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Jacques Boudet, Christine Brücher, Jacques Pieiller, Pascale Roberts
Premiär:  2002-05-03
Språk:  
Längd:  132
Betyg:  4

Michèle arbetar på fiskmarknaden. Hon är villig att göra vad som helst för att rädda sin dotter från det liv hon lever nu; ett liv som prostituerad och narkotikaberoende, och i ständigt lidande.

VISAS UNDER FRANSKA FILMFESTIVALEN I STOCKHOLM - MAJ 2002

(Den engelska titeln för Den lugna staden är The town is quiet.) I den lugna staden Marseille bor förutom Michéle även Paul, som förråder sina strejkande medarbetare i hamnen för att bli taxichaufför, Aberdamane, som förändrats av sin tid i fängelse och som nu önskar hjälpa sina bröder, Gérard, vars inställning till döden är en gåta för alla, och många, många fler. Alla de individer vi möter har ett gemensamt; de lever i Marseille år 2000.

Den franska hamnstaden Marseille har gjort sig känt under senare år för sina högerextrema strömningar där Le Pen haft stora framgångar. Men inte mycket av människorna funderar kring politiken i detta realistiska drama om några människors ofta bekymmersamma vardag. Facket tappar också i förtroende. Låginkomsttagarna kämpar istället frenetiskt för att få det att gå ihop ekonomiskt, finna kärleken och försöka få barnen att inte falla ner i alla livets fallgropar. Nästan alla medel är tillåtna. Michéles dotter hamnar i allt större problem med droger och det är stundtals riktigt jobbiga scener som man får genomlida som åskådare av detta drama. Den lugna staden är en stark kontrast till Amelie från Montmartres gulliga kitchstämning, vilket har sina fördelar i att Den lugna staden känns mer påträngande verklig framförallt.

Genomgående snyggt fotograferat och med lysande skådespel. Man känner starkt för många av karaktärerna trots alla deras brister och filmen lämnar inte näthinnan i första taget. Klart sevärd.

Regissören Robert Guédiguian har tidigare gjort filmen Marius och Jeanette.

- Per Olof Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén