Recensioner

Den Osynlige

Nicklas är en intelligent kille med lysande framtidsutsikter. Men omvärldens förväntningar på hur han borde leva går stick i stäv med hans egna drömmar. Nicklas liv tar dessutom en abrupt vändning när han en dag hamnar i bråk med den aggressiva Anneli och hennes gäng. När han dagen efter är tillbaka i vardagen är allt förändrat. Ingen ser honom. Ingen hör honom. Det är som om Nicklas har blivit osynlig.

(Premiär 8 februari i Stockholm och Göteborg, övriga landet 15 februari 2002)

Den Osynlige är fritt baserad på Mats Wahls roman med samma namn. Långfilmsdebuterande Joel Bergvall och Simon Sandqvist, som för tre år sedan Oscarnominerades för kortfilmen Victor har regisserat denna film. Filmen är effektivt och medryckande berättad. Utanförskap och att känna sig osynlig i skolan är något de flesta kan relatera till och det är ett av filmens ämnen. Existensiella frågor tas också upp, särskilt mot slutet av filmen. Men framförallt är Den osynlige en tät thriller som stundtals lyckas förmedla en riktigt kuslig, obehaglig känsla som tar tag i en. Den Osynlige lyckas ovanligt bra för att vara en svensk thriller.

Fotot och bildberättandet är genomgående otroligt snyggt, med endast några få missar. Specialeffekterna imponerar också. Biljaktsscenen med Anneli filmad underifrån med handkamera känns däremot alldeles för inklippt och overklig, tvärtemot syftet.

Den osynlige bjuder på en god portion klockren humor, främst genom polisen Thomas som leverar ett gäng kyliga kommentarer men också av Nicklas (Gustaf Skarsgård). Skådespelarinsatserna är över lag mycket goda även om Gustaf Skarsgård i några scener fastnar i samma ansiktsuttryck och inte riktigt övertygar som den stabila person som andra i skolan ser upp till. I övrigt är han bra liksom Tuva Novotny som spelar värstingen Anneli.

En viss känd TV-kanal är med på ett hörn i tillkomsten av denna film och givetvis får vi då se ett inslag ur kanalens nyhetssändning. Detta har ju som bekant gjorts ett antal gånger förr (Beck etc). Var finns fantasin? Produktplaceringen är i något enstaka annat fall också oblyg och påfrestande, men tack och lov absolut inte i Dykaren-klass.

Den osynlige var för övrigt med i tävlingssektionen under Göteborg Film Festival 2002 där den hade världspremiär inför undertecknad, skådespelarensemblen, filmbolaget och några hundra andra festivalbesökare. Att döma av ovationerna efter filmen kommer säkert biobesökarna också att gilla att se den osynlige.

Betyg: 3/5

Thriller, Drama
Regi: Joel Bergvall, Simon Sandquist
Skådespelare: Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny, Thomas Hedengran, Li Brådhe, Jenny Ulving, David Hagman, Pär Luttropp, Joel Kinnaman, Fransisco Sobrado
Längd: 95 min

Svensk biopremiär: 2002-02-08

Senast uppdaterad 1 december, 2022.

Mer
The Equalizer 3: The Final Chapter
The Equalizer 3: The final chapter

Sedan han lämnade sitt liv som regeringsanställd hitman har Robert McCall (Denzel Washington) brottats med att komma tillfreds med de Läs mer

Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

November
November

Paris 13 november 2015. Larmtjänsten blir överöst av samtal som ger en skrämmande bild av koordinerade attacker spridda över staden. Läs mer

Insidious: The red door
Insidious: The red door

För att en gång för alla bekämpa sina demoner måste Josh (Patrick Wilson) och Dalton (Ty Simpkins), som nu pluggar Läs mer

Pamfir
Pamfir

Ukrainska regissören Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk lyckas få till en skakande samhällskritik i debutfilmen Pamfir från 2022.

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång får premiär i New York

Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer få världspremiär i tävlan på filmfestivalen Tribeca Festival i New York.