Recensioner, Streama gratis

Euphoria

Alicia Vikander i filmen Euphoria

Lisa Langseths (Till det som är vackert, Hotell) första internationella film har fått titeln Euphoria, eufori. Men filmen kretsar istället för något lyckorus kring allvarliga funderingar om livet och döden. Euphoria tävlade på filmfestivalen i Toronto hösten 2017.

SVTPlay visar filmen till den 31 januari 2024.

Betyg: 3/5

En väntande Ines (spelad av Alicia Vikander) tar emot den yngre systern Emelie (Eva Green) på en flygplats. Ines är dämpad, karriären som konstnär i New York är i en svacka efter några dåliga recensioner. Systrarna har inte setts på länge, men nu har Ines bjudit in Emelie utan att riktigt förklara varför. Kanske finns en önskan att reparera deras relation? Den äldre Ines är lycklig över att ses och spenderar till systerns förvåning stort på lyxigt hotellrum och bjuder på dyr restaurang med champagne och hummer. Men allt är inte riktigt som det verkar.

Hemlighetsfull tar Emelie med Ines och oss som åskådare på en bilresa genom öppna landskap i Europa tills bilen stannar mitt i en tät skog. Langseths universum ska nu öppna sig med ett lite annorlunda hotell där den äldre kvinnan Marina (Charlotte Rampling) tar emot.

Det är inte svårt att se Ines representera åskådarens tankar och funderingar (kanske också manusförfattaren Langseths) från filmens början till slut. En konstruktion som för in oss i funderingar kring döden, livet, ansträngda relationer och små och stora besvikelser.

Några scener är för pretentiösa och övertydliga (när Ines känner sig vilsen springer hon ut i skogen och går… vilse) än tänkvärda. I stort fungerar ändå filmens symbolik och dess hantering av ett extra svårt ämne. Den väger önskan och fruktan kring livets slut när det gäller lidande och värdighet. Och på ett annat plan en syskonrelation där Ines känner sig sviken och ignorerad av Emelie. Konfrontationen är oundviklig.

Eva Green är lysande som Emelie, en inte helt lätt uppgift. Alicia Vikander är också bra, även om hon får spela en något tråkigare karaktär.

Regi: Lisa Langseth
Manus: Lisa Langseth
Med: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling, Charles Dance, Adrian Lester och Mark Stanley.
Språk: Engelska
Längd: 1 tim 44 min
IMDb

Biopremiär 2 februari 2018.

Peo Sandholm

Senast uppdaterad 6 januari, 2024.

Mer
Svensk film och kasinospel: en perfekt kombination för en underhållande kväll

För många av oss finns det inget som slår en avslappnande kväll hemma med en bra film och lite spelande. Läs mer

Så blir du en riktigt filmexpert: Tips och Tricks

Gillar du film? Skulle du vilja bli en filmexpert här i Sverige? Det är kanske inte så lätt att ha Läs mer

Late night with the devil

31 oktober, 1977. Johnny Carsons rival Jack Delroy leder talk-showen “Night Owls”, som har varit ett troget sällskap för sömnlösa Läs mer

Terrifier 3

Art är tillbaks! Lagom till julens snöfall, när invånarna i Miles County gör sig redo för årets stora familjehögtid, gör Läs mer

Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Robert Gustafsson
Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i ny film

En ny långfilm om filmregissören Ingmar Bergman är under utveckling. I huvudrollen kommer vi få se Robert Gustafsson. Han har Läs mer

Publicerades