Film, Recensioner

Euphoria

Alicia Vikander i filmen Euphoria

Betyg: 3/5

Lisa Langseths (Till det som är vackert, Hotell) första internationella film har fått titeln Euphoria, eufori. Men filmen kretsar istället för något lyckorus kring allvarliga funderingar om livet och döden. Euphoria tävlade på filmfestivalen i Toronto hösten 2017.

En väntande Ines (spelad av Alicia Vikander) tar emot den yngre systern Emelie (Eva Green) på en flygplats. Ines är dämpad, karriären som konstnär i New York är i en svacka efter några dåliga recensioner. Systrarna har inte setts på länge, men nu har Ines bjudit in Emelie utan att riktigt förklara varför. Kanske finns en önskan att reparera deras relation? Den äldre Ines är lycklig över att ses och spenderar till systerns förvåning stort på lyxigt hotellrum och bjuder på dyr restaurang med champagne och hummer. Men allt är inte riktigt som det verkar.

Hemlighetsfull tar Emelie med Ines och oss som åskådare på en bilresa genom öppna landskap i Europa tills bilen stannar mitt i en tät skog. Langseths universum ska nu öppna sig med ett lite annorlunda hotell där den äldre kvinnan Marina (Charlotte Rampling) tar emot.

Det är inte svårt att se Ines representera åskådarens tankar och funderingar (kanske också manusförfattaren Langseths) från filmens början till slut. En konstruktion som för in oss i funderingar kring döden, livet, ansträngda relationer och små och stora besvikelser.

Några scener är för pretentiösa och övertydliga (när Ines känner sig vilsen springer hon ut i skogen och går… vilse) än tänkvärda. I stort fungerar ändå filmens symbolik och dess hantering av ett extra svårt ämne. Den väger önskan och fruktan kring livets slut när det gäller lidande och värdighet. Och på ett annat plan en syskonrelation där Ines känner sig sviken och ignorerad av Emelie. Konfrontationen är oundviklig.

Eva Green är lysande som Emelie, en inte helt lätt uppgift. Alicia Vikander är också bra, även om hon får spela en något tråkigare karaktär.

Regi: Lisa Langseth
Manus: Lisa Langseth
Med: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling, Charles Dance, Adrian Lester och Mark Stanley.
Språk: Engelska
Längd: 1 tim 44 min
IMDb

Biopremiär 2 februari 2018.

Peo Sandholm

Senast uppdaterad 25 maj, 2020.

Mer
Alicia Vikander, Sydney Kowalske och actorJustin Chon i BLUE BAYOU, en Focus Features release. Foto : Focus Features
Blue Bayou

Den prisbelönta författaren/regissören Justin Chon skriver och regisserar Blue Bayou, en rörande och aktuell berättelse om en amerikansk familj som Läs mer

Alicia Vikander
Alicia Vikander i Blue Bayou

Justin Chons nya drama Blue Bayou har fått distribution och kommer få biopremiär i USA till sommaren.

Proxima

Sarah är en fransk astronaut, och den enda kvinnliga deltagaren i det rymdprogram som förbereder sig inför en ett år lång expedition. Läs mer

Dumbo

I Disneys nya spelfilm möter vi Holt Farrier (Colin Farrell) en f.d. cirkusstjärna som, när han återvänder från kriget, upptäcker Läs mer

Alicia Vikander i Tomb Raider
Tomb Raider

Lara Croft (Alicia Vikander) är en ung kvinna som lever sitt liv utan riktning eller mål.

Euphoria med Alicia Vikander tävlar i Toronto

EUPHORIA får sin världspremiär i den prestigefyllda sektionen Platform, Toronto filmfestivals tävlingssektion.

Lämna ett svar