På bio nu, Recensioner

Exodus

Exodus

Exodus. Foto: Petrus Sjövik © TriArt Film

Regi
Med
Längd 1 timme 41 min

En container med utmattade flyktingar anländer till Turkiet under flyktingkrisen 2015. I den befinner sig 12-åriga flickan Amal (Jwan Alqatami). Hon har flytt tillsammans med sin familj från Aleppo i Syrien, men på den kaotiska resan har hon kommit bort från föräldrarna och sina syskon. Nu står hon där i den turkiska hamnen helt själv. Sam (Ashraf Barhom) är en cynisk flyktingsmugglare som försöker undvika polisen och inte riktigt vill ha med en liten flicka som Amal att göra. Men om hon har pengar? 

Betyg 4/5

Abbe Hassan (tv-serien Måste Gitt) gör sin långfilmsdebut som regissör med dramat Exodus. Filmen fick världspremiär på Göteborg Filmfestival i januari 2022, där den hade äran att inviga festivalen. Hassan har nämnt att han hämtat inspiration bland annat från franska vågen klassikern De 400 slagen av François Truffaut. Sämre källa till inspiration finns. Specifikt var det människans förmåga att anpassa sig till nya situationer som inspirerade honom med den filmen. Så är det också för unga Amal. Hon finner sig snabbt i en ny verklighet. Rädslan för havet måste bekämpas och hon behöver intala sig själv att allt kommer bli bra.  EU är i färd med att stänga gränserna så nu är det bråttom.

Ett sönderbombat Syrien

Hassans kortfilm Guld från 2018 beskriver flickan Amals liv i ett sönderbombat Syrien. Hon försöker få dagarna att gå i ett skyddsrum genom att leka att hon är Zlatan. Amal i den filmen spelas av en annan flicka, men det går att se långfilmen Exodus som en fortsättning på hennes berättelse. Även syskonens namn är nämligen samma i båda filmerna. I långfilmen har Amal fått höra att de äldre syskonen ska vara i Grekland, så det är dit hon också vill. 

För Abbe Hassan är berättelsen personlig eftersom han själv som barn flydde krigets Libanon under 80-talet. Josef Fares (Jalla! Jalla!, Kopps) gjorde 2005 den actionladdade, visuellt effektfulla Zozo. Den handlade just om en libanesisk pojke som kom ensam till Sverige från det kriget. I Fares drama var det en del spektakulära krigsscener, vilket det inte är i Exodus. Vad hände egentligen med Fares? Jo, han är numera en framgångsrik skapare av datorspel (It takes two).

Exodus lyckas beröra

Hassans film är en varm skildring om medmänsklighet i spåren av krigets mörka verklighet. Den visar stor respekt för drabbade. Berättelsen i sig är inte så märkvärdig, men det är kanske just därför den lyckas beröra. Även om det finns några jobbiga scener vänder den sig till hela familjen. Filmen har fått 11-årsgräns på bio. 

Exodus betyder migration av en större grupp människor. I kristendomens bibel syftar Exodus på Andra Moseboken. Den skildrar israeliternas migration ut ur Egypten för att söka frihet. Några mer religiösa budskap än så syns inte till i filmen, iallafall inte vad jag kan minnas. 

En symbol för flyktingkrisen

När treårige Alans kropp flöt i land i Turkiet september 2015 blev han en symbol för flyktingkrisen. För många långt borta var flyktingarnas situation plötsligt mer verklig, trots att den pågått en tid. Det är ett dilemma att vi har lättare att se en enskild individs öde och bli berörda än om vi hör att flera tusen drabbats. Då uppstår inte samma effekt. Filmen Exodus skildrar detta fenomen på några olika sätt. Genom att vi just följer en ung enskild flykting blir det starkare. Dessutom berör det mer om individen påminner om någon vi känner. Ett eget barn t ex. Nu flyr många igen från krigets fasor, inte minst från Ukraina, men även i andra delar av världen. Så filmens story är aktuell. 

En dämpad trumpet bygger på ett vackert sätt upp en melodi med melankolisk stämning genom filmen. Det finns plats för lycka och glada miner vid några stationer på resan, men det är ingen skolutflykt förtydligar Sam. 

Jwan Alqatami är förträfflig i filmens huvudroll. Igen påminns vi om vilken betydelse en enskild individ har för att berätta en viktig historia om krigets fasor.

Filmen Exodus visas under Göteborg Film Festival 2023.

Drama
IMDb

Svensk biopremiär: 10 mars 2023

Senast uppdaterad 13 mars, 2023.

Mer
Tillsammans 99
Tillsammans 99

TILLSAMMANS 99 följer kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra, under ett dygn då de återförenas i skratt, tårar, Läs mer

and the king said
and the king said, what a FANTASTIC MACHINE

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på Läs mer

Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

Blomster film
Blomster

Emma träffar ett gäng ungdomar på ett open air. Medan de rör sig från fest till fest smälter hon in Läs mer

Kobane - drömmen om frihet
Kobane – drömmen om frihet

Kobane -drömmen om frihet (Touching Freedom) av Manal Masri är en skakande dokumentär om en kurdisk region i Syrien som Läs mer

Lämna ett svar