Filmnyheter, Topp

Fler svenska filmer uttagna till Sundance

pleasure
Kortfilmen Pleasure. Stillbildsfoto: Gabriel Mkrttchian.

Kortfilmerna Pleasure av Ninja Thyberg och Syndromeda av Patrik Ekund ska visas på den prestigefyllda filmfestivalen.

I våras tilldelades Ninja Thybergs Pleasure priset Canal + Award i sektionen Kritikerveckan i Cannes. Filmen utspelar sig under en arbetsdag på en porrfilmsinspelning där en kvinna (Jenny Hutton) ställs inför ett viktigt val. Priset möjliggjorde att filmen genom Canal+ fick möjlighet att visas i många länder i Europa. Och nu ska den alltså visas på Sundance, en av USA:s viktigaste filmfestivaler.

– Det känns fantastiskt att få visa filmen för en amerikansk publik och det är ju lite av en dröm att få åka till denna mytomspunna festival, säger Ninja Thyberg.

Regissören Patrik Eklund har med sin senaste kortfilm Syndromeda lyckats få ytterligare en film antagen till Sundance, efter att 2009 medverkat med den sedermera Oscars‐nominerade kortfilmen Istället för Abrakadabra och 2010 med Slitage som fick öppna kortfilmsektionen på Sundance.

– Det känns fantastiskt! Sundance är en av mina absoluta favoritfestivaler och det ska bli väldigt spännande att se hur mottagandet blir på denna svartvita diskbänks-science fiction-noir som är Syndromeda, säger Patrik Eklund.

Syndromeda berättar om medelålders Leif, som efter att ha upphittats naken och blåslagen i en skog, berättar en osannolik historia om UFO:n och bortföranden.

Sedan tidigare är det klart att Göran Hugo Olssons långfilm Concerning Violence visas under Sundance. Festivalen går av stapeln 16–26 januari 2014.

Lämna ett svar