Recensioner

Ice Age 2: Istiden har aldrig varit hetare!

Regi:  Carlos Saldanha
Manus:  Jon Vitti
Skådespelare:  Amerikanska röster: Ray Romano John Leguizamo Denis Leary mfl Svenska röster: Robert Gustafsson Björn Granath Reine Brynolfsson Eva Röse
Premiär:  2006-03-31
Språk:  Engelska
Längd:  91
Betyg:  4

Scrat är tillbaka på fortsatt jakt efter det där svårfångade ekollonet. Och han har nu fått mer utrymme. Precis som tidigare handlar det ändå mest om trion med sengångaren Sid, mammuten Manny och tigern Diego.

Ice Age 2 spinner på i full fart redan från första scen med lek i vattenrutschkanor. Domedagen närmar sig för istiden går nämligen mot sitt slut. Snart kommer allt vara översvämmat med vatten. Hur ska djuren klara sig? Bäst att fly fältet än illa simma. Ice Age 2 är läskigare, snyggare och minst lika skojig som sin föregångare som kom för snart fyra år sedan. Animeringarna har utvecklats märkbart. Miljöerna har fått en större detaljrikedom och pälsen på djuren ser väldigt imponerande ut. Vattnet porlar också verklighetstroget. Vad som är mindre bra är själva storyn. I första filmen skulle ett litet föräldralöst barn återföras till människorna av den udda hjorden. Nu har man istället infört en lite tam kärlekshistoria kombinerat med en flykt undan vattenmassorna. Till skillnad från första filmen introduceras en större kvinnlig karaktär. Fortfarande är det med lite grabbiga skämt på sina håll. Svenska rösterna görs av Robert Gustafsson (Sid), Björn Granath (Manny) och Reine Brynolfsson (Diego). Eva Röse har fått halka in på isen som Ellie. Dubbningarna i Sverige har blivit bättre och bättre under senare år, även om det fortfarande är så att originalet gör sig bättre för oss vuxna. I den engelska originalversionen gör programledaren Jay Leno en av de nya karaktärernas röster, liksom Queen Latifah. Annars är det som tidigare John Leguizamo (Sid), Ray Romano (Manfred) och Denis Leary (Diego) som gör rösterna. Man fängslas av miljöerna och skrattar gott åt den fartfyllda situationskomiken. Mittenpartiet är något utdraget och tappar ibland i fart och riktning. Men när det väl tar fart görs det med besked. Scrat är helt underbar givetvis och räddar en svag fyra i betyg till Ice Age 2.

Peo Sandholm

Kommentera

Tema av Anders Norén