Recensioner

If Beale Street could talk

Stephan James och KiKi Layne i filmen If Beale Street Could Talk.

Regissören Barry Jenkins är tillbaka efter den formidabla succén för imponerande dramat Moonlight från 2016, som vann Oscar för bästa film. Nu tar han med oss till Harlem på 1970-talet. Där blir barndomsvännerna Tish (spelas av KiKi Layne) och Alonzo ’Fonny’ Hunt (Stephan James) förlovade i 20-årsåldern. Vi får följa med på utmaningarna de möter tillsammans med sina familjer i denna romantiska berättelse, som baseras på en roman av James Baldwin från 1974.

Betyg 4/5

Förväntningarna är så klart högt uppskruvade efter hur stark Moonlight var, men den här filmen börjar lite trevande. Det tar en stund att korrigera förväntningarna. När vi kommer in djupare i storyn och lär känna paret börjar det ändå kännas som att If Beale Street could talk växer och fångar en. Den berör inte så kraftfullt som Moonlight, men är definitivt sevärd ändå.

Filmen visar upp ett tydligt 70-tal med starka, varma färger i modet och inredning. Precis som i Moonlight är det väldigt vackert filmat, med en hel del slow-motion. Musiken understryker den melankoliska stämningen och lyfter allt en nivå till. Skådespelarna i huvudrollerna är fantastiska, med en hel del starka birollsprestationer också.

Från flera olika fronter tränger politiken in och gör livet svårt för det förälskade paret. Här levereras en större berättelse om orättvisor, ekonomiska problem, ett korrupt rasistiskt rättssystem och andra samhällsproblem som är systematiska.

Fonny hamnar i trubbel med rättvisan och i hopp tillbaka i tid rullas bakgrunden upp till vad som hänt. Metodiskt byggs så ett case för hur samhället trycker ner paret och gör deras liv tufft.

Det går inte att missa att filmen också är en kommentar av USA:s samtid, som kanske inte tagit sig riktigt så långt från 70-talet på alla plan som vi ibland vill tro.

Peo Sandholm

https://vimeo.com/290912470

Genre: Drama
Regi: Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, James Baldwin (roman)
Skådespelare: Regina King, KiKi Layne, Stephan James m fl.
Speltid: 1 timme 59 min
Censur: 11 år
IMDb

Svensk biopremiär: 8 februari 2019.
USA-premiär den 8 februari 2019.

Senast uppdaterad 1 januari, 2024.

Mer
Svensk film och kasinospel: en perfekt kombination för en underhållande kväll

För många av oss finns det inget som slår en avslappnande kväll hemma med en bra film och lite spelande. Läs mer

Så blir du en riktigt filmexpert: Tips och Tricks

Gillar du film? Skulle du vilja bli en filmexpert här i Sverige? Det är kanske inte så lätt att ha Läs mer

Late night with the devil

31 oktober, 1977. Johnny Carsons rival Jack Delroy leder talk-showen “Night Owls”, som har varit ett troget sällskap för sömnlösa Läs mer

Terrifier 3

Art är tillbaks! Lagom till julens snöfall, när invånarna i Miles County gör sig redo för årets stora familjehögtid, gör Läs mer

Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Robert Gustafsson
Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i ny film

En ny långfilm om filmregissören Ingmar Bergman är under utveckling. I huvudrollen kommer vi få se Robert Gustafsson. Han har Läs mer

Publicerades