Recensioner

In the bedroom

Regi:  Todd Field
Manus:  Robert Festinger, Todd Field. Baserat på Andre Dubus novell Killings
Skådespelare:  Sissy Spacek, Tom Wilkinson, Marisa Tomei, Nick Stahl
Premiär:  2002-04-19
Språk:  
Längd:  130
Betyg:  4

Drama om en familj i förändring, om föräldrarna och om sonen, som har ett förhållande med en ensamstående mor. Utspelar sig en sommar på kusten vid Maine. När sommaren oundvikligt lider mot sitt slut finner sig familjen mitt i en obeskrivlig tragedi…

“In the Bedroom” handlar om en familj i ett litet samhälle, Camden, Maine, på östkusten i USA. Ruth (Sissy Spacek), som jobbar som körledare, och Matthew (Tom Wilkinson), stans läkare, har en son, Frank (Nick Stahl), i 20-års åldern som planerar att flytta hemifrån när hösten kommer för att gå på universitet och studera arkitektur. Frank kommer lite på andra tankar under sommaren när han träffar en kvinna, Natalie (Marisa Tomei). Natalie är ungefär tio år äldre än Frank, och har två söner med sin fd. man, Richard (William Mapother). De har varit separerade ett tag, men Richard dyker upp på sin yngste sons födelsedag vilket orsakar problem i familjen. Richard är våldsam, och har tidigare misshandlat Natalie, vilket gör alla smått nervösa. Ruth kräver att Frank gör slut med Natalie, eftersom hon anser att de inte har någon framtid tillsammans, och så att han kan uppfylla sin dröm att bli arkitekt. Saker och ting går dock riktigt snett, och allas liv vänds upp och ned.

Detta är en riktig sk. karaktärsfilm, med väl utvecklade karaktärer som alla har mer än en ensidig dimension. Sissy Spacek och Tom Wilkinson spelar oerhört bra. Deras relation till varandra, deras son, till Natalie och sina gemensamma vänner ger insyn till djupet av de olika känslor deras karaktärer går igenom. Marisa Tomei och William Mapother spelar också väldigt bra. Deras roller är inte lika välutvecklade, men det behövs inte heller. Deras biroller är viktiga i handlingen för att lyfta fram betydelsen av Ruth och Matthews liv. Om namet Mapother låter lite bekant så kan det bero på att det finns en annan, mer berömd, Mapother i Hollywood. Han heter Tom Mapother Cruise III, och är kusin med William Mapother. Vi får väl se vad det kan ha för betydelse – om någon - för Williams framtida skådespelar karriär.

“In the Bedroom” är en väldigt tyst film, nästan helt utan musik. Naturligtvis har detta gjorts av en anledning. Oftast förstärker filmmusik teman eller känslor under en films gång, och i denna film är det inte nödvändigt. Skådespeleriet och filmens teman står för sig själva. De få gånger vi hör musik handlar det om Ruths körmusik, bosnisk och kroatisk folkmusik som framförs acapella. Mycket vackert. Fotot är väldigt bra, scener som filmats genom fönster av olika slag ger publiken en känsla av vouyersim – att stå på utsidan och bevittna allt som händer med denna familj. Detta är viktigt eftersom vissa teman är lite jobbiga att komma alltför nära, så den separationen – att inte känna som om vi står i samma rum – gör det lite lättare att se filmen.

Filmen är regisserad av Todd Field, som gör sin regidebut. Han har tidigare varit skådespelare själv och medverkat i bl.a. “Eyes Wide Shut” – en annan link till Tom Cruise. Todd Field har verkligen lyckats att få fram fantastiska skådespelarprestationer, och även om han inte blivit erkänd för sin förmåga att regissera, så är han däremot nominerad för en Oscar tillsammans med Robert Festinger för bästa adapterade manus. Filmen är även nominerad för bästa film, och Sissy Spacek, Tom Wilkinson och Marisa Tomei är alla tre nominerade för sina insatser. Alla tre har en god chans att vinna.

- Tess Lindberg


Kommentera

Tema av Anders Norén