Recensioner

Kontorstid

Kontorstid

Nutidskomedi om en kontorsslav

Filmen handlar om Lotta som är 27 år och kontorsslav på WHEN. I rollen som Lotta ser vi Ulrika Hansson och hennes bästa vän Pernilla spelas av Daniela Svensson. Thommy Berggren gör comeback i sin första filmroll sedan “Glasblåsarns barn”.

Betyg: 2

Denna komedi snuddar vid samma tema som Peter Schildts svenska komedi Suxxess som kom i höstas. Ett företag med nedskärningar på agendan och en huvudperson som befordras i en tid av kris är ingredienser som båda filmerna bygger sin berättelse kring. Suxxess skruvade till det hela lite mer. Här är satiren mer återhållsam. Märkligt är det ändå att två svenska komedier på så kort tid har gjorts med ett så snarlikt tema.

WHEN är ett försäkringsbolag (syftar på försäkringsbolaget “if” möjligtvis…) och hela bolaget står inför nya kärvare tider när chefen dör och två utomstående tar över i ledningen. De två är Bill (Thommy Berggren) och Erik (Sven Ahlström). Endast begränsat med tid och intresse ägnar de båda herrarna åt de anställda. Lotta försöker göra uppror mot den nya maktfullkomliga ledningen när hon upptäcker att rökrummet försvunnit, men det går inte riktigt som hon tänkt sig.

Tyvärr är den här filmen trots sitt lovvärda ämne om försämrad trygghet på arbetsplatsen precis som Suxxess knappast någon succé. Återigen får jag tipsa om en bättre komedi som snuddar vid samma ämnen, Office Space.

Thommy Berggren är riktigt vass men sorgligt nog är det här fel film att göra comeback i. Övriga skådespelare glänser till emellanåt men det räcker inte.

Manusförfattarinnan är 33-åriga långfilmsdebutanten Sofia Fredén som visar sin talang i några lyckade scener, men de är alldeles för få. Hon har tidigare mest sysslat med radioteater och vanlig teater. Tomas Alfredson som regisserat Kontorstid har tidigare regisserat Bert och är nu upptagen med att göra en ny film med Killinggänget som garanterat kommer bjuda på mer underhållning än den här filmen.

FILMINFO

Drama / Komedi

Regi:Tomas Alfredson

Manus: Sofia Fredén

Skådespelare
Lotta – Ulrika Hansson
Pernilla – Daniela Svensson
Bill – Thommy Berggren
Erik – Sven Ahlström
Jörgen – Sten Elfström
Anna-Karin – Sannamari Patjas
Magnus – Thomas Holmin
Joppe – Mattias Silvell
Ernst – Mårten Klingberg
Sture – Pierre Tavelin
Giustavian – Anders Lönnbro
Lasse – Daniel Gustafsson

Biopremiär2003-01-17
Längd: 105 min

Lämna ett svar