Topp

Nyqvist: “Tråkigt att det inte blir tre biofilmer av Millennium”

Noomi Rapace och Michael Nyqvist
Noomi Rapace och Michael Nyqvist på presskonferens på Grand Hotel i Stockholm

Millenniumböckerna har sålts i över 10 miljoner exemplar runt om i världen. Nu har dessa filmatiserats i en trilogi för bio och tv. Först ut är Män som hatar kvinnor som når biograferna den 27 februari. Skådespelarna är missnöjda med att inte alla delar går upp på bio. Det framkom idag på en välbesökt presskonferens.

Michael Nyqvist spelar den undersökande journalisten Mikael Blomqvist som får i uppdrag att gräva i den förmögna familjen Vangers förflutna. Han får hjälp av den unga egensinniga hackern Lisbeth Salander som spelas av Noomi Rapace.

– Jag hade läst alla tre böckerna innan och blev väldigt tacksam när jag fick förtroendet, sa Noomi Rapace.

Noomi beskrev sin karaktär som en ond docka, anorektisk och pojkaktig. Hon försökte se ut som en grabb på provinspelningen inför danske regissören Niels Arden Oplev.


Klicka för större foton. Fotograf: Johanna Solgren

Nyqvist och Rapace missnöjda med att det inte blev tre biofilmer

På en presskonferens på Grand Hotel i Stockholm idag förklarade skådespelarna att de var besvikna över att inte alla delar skulle gå upp på bio.

– Det känns konstigt och tråkigt. Hade varit kul om alla delar gått upp på bio, sa Michael Nyqvist.

– Visst hade det varit kaxigare att ha tre filmer på bio. Jag har förstått av Sören (filmens producent) att det inte gick att lösa pga rättighetsproblem, sa Noomi Rapace.

– Ja, det stod i kontraktet så alla visste om det från början, sa danske producenten Sören Staermose. Mellan raderna kunde man gissa sig till att det berodde på SVT, som i ett tidigt skede var intresserade av att filma böckerna och kommer att sända alla delar på tv.

Första delen Män som hatar kvinnor kommer att sändas på SVT i en längre tre-timmars version. På bio är den 2 timmar och 25 minuter lång. Andra och tredje delen går inte upp på bio i Sverige, utan hamnar först på dvd och kort därefter på tv.

Fysiskt krävande roll

Noomi Rapace spelar Lisbeth Salander, en skicklig hacker med ett mörkt förflutet. Rollen var fysiskt krävande och Rapace fick en del skador under resans gång, bland annat efter en våldsam scen med Peter Andersson som spelar advokaten Nils Bjurman.

– Jag hade på mig en massa piercingringar i ansiktet. Vi var helt sönderslagna efteråt, berättade Noomi Rapace.

I en scen som spelades in vid Slussen blev det glashalt och Noomi tappade fotfästet. Hon landade på något vasst i jeansen och skadade sig.

– Jag gjorde värsta vurpan och fick en tennisbula i höften som vi fick tänka på att dölja i några scener. Jag körde också omkull på motorcykeln.

Inför inspelningarna tog hon motorcykelkort, tränade hårt och ändrade sin diet. Karaktären Lisbeth beskrivs i boken som anorektisk och kort.

Nyqvist hade inte läst böckerna innan

Michael Nyqvist, Sven-Bertil Taube och Ingvar Hirdvall hade inte läst böckerna innan de blev tillfrågade för rollerna. På grund av dålig syn lyssnade Sven Bertil Taube på ljudböckerna inför inspelningen.

– Jag hade inte läst böckerna tidigare. De var magnetiska och jag läste ut alla tre under en vecka, sa Michael Nyqvist.

Ingvar Hirdwall och Peter Haber känns igen från en annan stor svensk produktion, Beckfilmerna.

– Jo, det var lockande för att Peter var med, skämtade Ingvar Hirdwall. Det blir tryggt då.
– Tryckt eller tryggt, frågade Peter Haber.
– Sven Bertil Taube är kamrat sedan elevskolan, fortsatte Ingvar Hirdwall.

En fest att spela in

Danske regissören Niels Arden Oplev som tidigare gjort Mordkommisssionen var trött på att alltid filma i Köpenhamn. Han har inte försökt ge filmen någon dansk känsla, utan mer en skandinavisk eller internationell touch.

– Jag tycker det var en fest att jobba här uppe. Vi har haft ett supercast i den här filmen. Det har varit kul.

Första delen av Stieg Larsson om Millennium heter Män som hatar kvinnor och når biograferna den 27 februari både i Sverige och Danmark. Kort därefter går den upp på bio i bland annat Norge, Finland och Italien. Andra delarna i trilogin heter Flicka som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes.

Peo Sandholm

[tags]män som hatar kvinnor, michael nyqvist, noomi rapace, stieg larsson, film, millennium[/tags] intressant

Lämna ett svar