Filmnyheter

Populäraste filmgenre 2020?

Filmen Greenland © SF Studios

När katastrofen är nära inpå märks det av ett större intresse för apokalyptiska filmer. Google Trender visar tydligt hur katastroffilmer blev mer eftertraktade i USA i samband med virusets utbredning över världen i slutet på mars.

Över tid är det ändå ganska stabilt med skräckfilm och komedier som dominerar. Skräckfilmer är av tradition i USA åtminstone kopplad till Halloween. Det syns också i statistiken. Liksom att Nordkoreas kärnvapenprov i september 2017 ledde till större intresse för katastroffilm då.

Med få filmer på biorepertoaren just nu är det mest på Netflix, HBO, SF Anytime, Viaplay mfl streamingtjänster som det ses film. Men snart öppnar Filmstadens biografer igen runt om i Sverige.

I Sverige ser det något annorlunda ut när det gäller populära filmgenre på bio än i USA. Det är mindre skräck, något mer drama och mer dokumentär på svenska biografer.

Svenska Filminstitutets statistik över Filmåret 2019.

Skillnaden mellan USA och Sverige syns också i statistiken på Google Trender för Sverige.

Katastroffilmer har inte fått samma uppsving här som i USA under pandemin.

Kommer det fler katastroffilmer när biograferna öppnar igen? Vi får se, men det tar ju lite tid innan en film planerats, filmats och kommer upp på biograferna. Intresset verkar finnas där, åtminstone i USA. Än så länge är det bara en sådan film på gång inför sommar eller höstprogrammet vad vi kan se. Den heter Greenland och är berättelsen om Familjen Garrity som kämpar för att överleva samtidigt som en dödlig komet är på väg mot jorden. Fler katastroffilmer kanske kommer nästa år.

Är du mer sugen på att se katastroffilm i dag än för ett år sedan? Vilken genre ser du mest fram emot att se på bio när biograferna öppnar upp igen?

Lämna ett svar