Filmnyheter

Publiksuccé för A man called Otto

A man called Otto med Tom Hanks

SF Studios dramakomedi A Man Called Otto med Tom Hanks och Mariana Treviño i huvudrollerna har haft en mycket stark öppning på svenska och amerikanska biografer sedan i fredags då filmen hade premiär. Filmen, som är producerad och helfinansierad av SF Studios, är den största svenska filmproduktinen någonsin. Under öppningshelgen ligger filmen på fjärde plats i USA och andra plats i Sverige där filmen lockat hela 34.000 biobesökare.

Filmen har även gjort succé i de övriga marknader där den haft premiär, bl.a. Mexico, Spanien, Storbritannien och Australien och har totalt spelat in 35 miljoner USD, varav 21 miljoner USD i USA. Sony Pictures hanterar global distribution och SF Studios är, förutom producent, även distributör för filmen i Norden.

A Man Called Otto är en livsbejakande dramakomedi om kärlek och oväntade vänskaper. Berättelsen är baserad på Fredrik Backmans bästsäljande bok En man som heter Ove och den svenska succéfilmen med manus och regi av Hannes Holm från 2015 med samma namn. I den nya filmatiseringen har titelkaraktären döpts om till Otto för att passa i en amerikansk miljö.

Filmproduktionen har lockat till sig flera stora namn från Hollywood. Regissören Marc Forster (Finding Neverland, Flyga drake) och manusförfattaren David Magee (Finding Neverland, Berättelsen om Pi) är internationellt hyllade i filmbranschen.

Jag tror många har svårt att förstå att A Man Called Otto faktiskt är en svensk filmproduktion och att det är den största skandinaviska filmsatsningen någonsin. Det är därför extra roligt att SF Studios från lilla Sverige kan göra sådan succé på bio i USA. Mest glada är vi för den enorma kärlen som vi fått från publiken – som gett den betyg A på CinemaScore, 5.0 på PostTrak samt otroliga 97 % audience score på Rotten Tomatoes. Vi tror därför att filmen kommer fortsätta sprida värme och hopp till biobesökare över hela världen under lång tid framöver.

Fredrik Wikström Nicastro, producent

Premiären av A Man Called Otto har överträffat alla förväntningar i samtliga marknader. Den lockade 34 000 svenskar till 270 biograferna i helgen. Det var en av de bredaste premiärerna i Sverige efter pandemin.

Lämna ett svar