På bio nu, Recensioner, Veckans biopremiärer

Reality

Reality

Sydney Sweeney som Reality Winner i filmen Reality. © Lucky Dogs

Regi
Med
Längd 1 timme 23 min

När Reality Winner en stekhet sommardag kommer hem från några ärenden på stan dyker två FBI-agenter upp med frågor. Tina Satter har i sin långfilmsdebut återskapat några intensiva timmar med dialog tagen direkt ur protokoll från FBI. Stockholm Filmfestival visar filmen inom tävlan. 

25-åriga Reality Winner svarar spänt men öppet och vänligt på FBI-agenternas frågor utanför sitt hem i Augusta, Georgia den 3 juni 2017. Hon hjälper också till med att få ut hunden ur huset så de kan gå in och göra en husrannsakan. Frågorna som FBI-agenterna ställer uppfattar hon som kryptiska och de avslöjar inte varför de är där eller vad det egentligen handlar om. Men de är vänliga och överdrivet omtänksamma om att hon ska känna sig bekväm. 

Hylla Sydney Sweeney

Vi får börja med att verkligen hylla Sydney Sweeney som spelar Reality. Hon gör så att karaktären blir helt trovärdig i alla spända ansiktsuttryck och långa dialoger. Tidigare har hon medverkat i The Handmaid’s Tale (2017) och The White Lotus (2021). Hon har med all säkerhet en lysande karriär framför sig. Närmast medverkar hon i komedin Americana (2023).

Regissören Tina Satter skapade först en teaterpjäs som visades för utsålda hus i New York, baserad på samma FBI-protokoll. Den pjäsen heter Is this a room.

I väntan på att husrannsakan ska vara över pratar Reality med FBI-agenten Garrick (Josh Hamilton) utanför på tomten. Tidigare har hon jobbat inom det amerikanska flygvapnet och som översättare på NSA (nationella säkerhetsmyndigheten) med fokus på Mellanöstern berättar hon när han undrar. De småpratar och hon säger att hon tränar crossfit, är yogainstruktör, har en katt som gärna äter lite för mycket och är en person som inte har så mycket möbler. Även om de på ytan verkar ha en avslappnad konversation, är det samtidigt tydligt att stämningen är väldigt spänd.

Kammarspel

Trump är vid den här tidpunkten president efter ett infekterat val året innan mot Hillary Clinton där det förekommer uppgifter om att Ryssland på olika sätt blandat sig i valet. Men inga riktigt övertygande bevis för påståendena publicerades förrän någon månad innan denna sommardag. Är det Reality Winner som ligger bakom läckan? 

Reality är ett modernt kammarspel på en begränsad yta, runt och i huvudpersonens hem med ett fåtal skådespelare. FBI agenterna blir något fler efter att de första två dykt upp i anslutning till hennes parkeringsplats. Nervositeten bland agenterna går att ta på när de drar ner persiennerna och viskar till varandra att grannarna stirrar nyfiket. 

Verkligheten överträffar dikten

Reality är mycket sevärd och ger en obehaglig inblick i FBIs metoder som i det här fallet inte helt skedde enligt regelboken. Verkligheten överträffar dikten. Filmen väcker också frågor om vad allmänheten bör få känna till om hot mot samhället och vad som egentligen händer med USAs demokrati.

Senast uppdaterad 30 november, 2023.

Mer
One Life
One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra Läs mer

Mads Mikkelsen i The Promised Land
Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål; Att följa kungens uppmaning att Läs mer

Drive-Away Dolls
Drive-Away Dolls

Jamie ångrar sitt uppbrott med sin flickvän, medan Marian behöver slappna av. På jakt efter en nystart ger de sig Läs mer

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

BOB MARLEY: ONE LOVE hyllar den ikoniska artistens liv och musik, musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek Läs mer

Kaptenen
Kaptenen

Kaptenen berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa. Det är ett samtida epos om de många Läs mer

En doft av kärlek
En doft av kärlek – Pot au Feu

Förhållandet mellan Eugenie, en uppskattad kock, och Dodin, stjärnkocken hon har arbetat för under de senaste 20 åren. Deras relation Läs mer

Lämna ett svar