Stockholms Filmfestival

Ruben Östlunds De ofrivilliga tävlar i Stockholm

De ofrivilliga av Ruben Östlund tävlar på Stockholms filmfestival.

Nu är det klart att Ruben Östlunds omtalade film De ofrivilliga får sin Sverigepremiär under den 19:e upplagan av Stockholms Internationella Filmfestival i november.

Vid förra årets festival visades ett smakprov ur De ofrivilliga under Work In Progress, en entusiastisk publik fick möta Ruben Östlund och höra hans tankar kring filmen; i år tävlar den om en Bronshäst i Stockholms filmfestivals internationella tävlingssektion. De ofrivilliga fick sin världspremiär under filmfestivalen i Cannes i år, där den deltog i officiella programmet i kategorin Un certain regard.

– Härligt, jag älskar att tävla, så att få vara med i Stockholm filmfestivals tävlingssektion känns jättebra. Jag såg precis om filmen och blev själv överraskad över hur rolig och oförutsägbar den är, säger Ruben Östlund.

De ofrivilliga
I sin andra långfilm dissekerar Ruben Östlund den svenska mentaliteten i fem skilda historier. Med ett imponerande minimalistiskt bildspråk och ett fragmenterat berättande skildrar han brist på civilkurage, hur grupptryck påverkar individen och vad som kan hända om man går utanför ramarna och säger ifrån. Vi följer bland annat en ung tjej som lämnar sin redlösa kompis på en gräsmatta mitt i natten när gänget drar, en lärare som blir utfryst av sina kollegor när hon konfronterar dem om att en elev blivit slagen av en lärare på skolan, och en man som vägrar åka till sjukhuset under en fest trots att han fått en raket i ögat. De ofrivilliga är en tragisk komedi med hög igenkänningsfaktor. Svensk distributör: SF Film, biopremiär 28 november.

Fram till söndag kan man köpa Stockholms filmfestivals festivalkort till rabatterat pris, gäller numera från augusti till augusti. Kortet ger ca 12 förhandsvisningar gratis under ett år och entrén till Stockholms 19:e filmfestival. För mer info, besök: www.stockholmfilmfestival.se

Mer info om filmen: De ofrivilliga

[tags]film, stockholms filmfestival, stockholm, ruben östlund, de ofrivilliga[/tags]

Dela