Filmnyheter

Se 9 av årets Oscarsnominerade filmer på Netflix

Oscarsnominerade filmer Netflix

Benedict Cumberbatch som Henry Sugar och Ralph Fiennes som polisman i Den underbara historien om Henry Sugar. Netflix ©2023

Netflix-prenumeranter har möjlighet att se hela 9 av årets Oscarsnominerade filmer redan innan galan. Den mest omtalade av dessa är Maestro, som är nominerad för bästa film.  Netflix är den streamingtjänst som har flest av årets Oscarsnominerade filmer att erbjuda. Och fler av filmerna som är nominerade lär komma till denna streamingtjänst senare under året.

En av Netflix största publiksuccéer senaste tiden är Snöns brödraskap om en flygkrasch i Anderna. Den har Oscarnominerats för bästa utländska film. Förutom flera långfilmer kan du se en prisad brittisk kortfilm som nu oscarsnominerats. Här går vi igenom samtliga filmer som är Oscarsnominerade inför galan den 11 mars 2024 som du kan streama på Netflix. 

Netflix Oscarsnominerade filmer 2024

Snöns brödraskap 

Snöns brödraskap

Snöns brödraskap är nominerad i kategorin bästa utländska film.
Den verklighetsbaserade filmen om en flygkrasch i Anderna har blivit en publiksuccé på Netflix. Spanien utsåg filmen som landets Oscarsbidrag.

Maestro 

Carey Mulligan som Felicia Montealegre och Bradley Cooper som Leonard Bernstein i Maestro. Netflix © 2023.

Maestro är nominerad för bästa film, manliga huvudroll (Bradley Cooper) och även kvinnliga huvudroll (Carey Mulligan).
Bradley Cooper regisserar och spelar själv huvudrollen i spelfilmen om kompositören och dirigenten Leonard Bernstein. Maestro är en kärlekshistoria om en livslång relation mellan Leonard Bernstein och Felicia Montealegre Cohn Bernstein.

Nyad

Annette Bening som Diana Nyad i Nyad. Foto: Liz Parkinson/Netflix ©2023

Annette Bening är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll, Jodie Foster är Nominerad för bästa kvinnliga biroll.
Filmen Nyad berättar den inspirerande verklighetsbaserade historien om idrottaren Diana Nyad (Annette Bening). Vid 60 års ålder åtar hon sig att uppnå sin livslånga dröm. Uppgiften är att korsa ett 110 mil öppet hav genom att simma från Kuba till Florida. Till sin hjälp har hon sin bästa vän och tränare (Jodie Foster).

Nimona

Nimona (Chloë Grace Moretz). Netflix © 2022

Nominerad för bästa animerade långfilm.
När en riddare i en futuristisk medeltida värld döms för ett brott han inte har begått, är den enda som kan hjälpa honom att bevisa sin oskuld Nimona – en busig tonåring som råkar vara en formskiftande varelse som han har svurit att förstöra.

American Symphony

Suleika Jaouad och Jon Batiste i American Symphony. Netflix © 2023

Oscarsnominerad för låten It Never Went Away (Jon Batiste, Dan Wilson)
År 2022 befinner sig musikern Jon Batiste som årets mest hyllade artist med elva Grammisnomineringar inklusive Årets album. Mitt i den triumfen ger sig Jon in på sin mest ambitiösa utmaning hittills, och komponerar en originalsymfoni. Denna bana ändrades när Batistes livskamrat – bästsäljande författare Suleika Jaouad – får veta att hennes länge vilande cancer har återvänt.

Den underbara historien om Henry Sugar (kortfilm)

Benedict Cumberbatch som Henry Sugar i Den underbara historien om Henry Sugar. Netflix ©2023

Nominerad för bästa korftilm (spelfilm).
Roald Dahl-berättelsen om en rik man som lär sig om en guru som kan se utan att använda ögonen. Sedan ger han sig ut för att bemästra skickligheten för att fuska vid hasardspel. Wes Anderson har regisserat i sin vanliga genomtänkta färgstil.

Greven (El Conde)

Jaime Vadell som El Conde, Paula Luchsinger som Teresita i El Conde. Foto: Pablo Larraín / Netflix ©2023

Filmen Greven är nominerad för bästa filmfoto.
El Conde är en mörk komedi/skräck som föreställer ett parallellt universum inspirerat av Chiles senaste historia. Filmen porträtterar Augusto Pinochet, en symbol för världsfascismen, som en vampyr som bor gömd i en förstörd herrgård i den kalla södra spetsen av kontinenten.

Rustin

Colman Domingo som Bayard Rustin och Johnny Ramey som Elias. Foto: David Lee/NETFLIX

Colman Domingo som spelar titelrollen i Rustin är nominerad för bästa manliga huvudroll.
Organisatören av 1963 års stora protestmarsch i Washington, Bayard Rustin var en av de största aktivisterna som världen någonsin har känt. Han utmanade auktoritet, bad aldrig om ursäkt för vem han var, vad han trodde på eller vem han önskade. Och han backade inte undan. Han skrev historia, och i sin tur glömdes han bort.

The After (kortfilm)

The After är nominerad för bästa korftilm (spelfilm).
Brittiskt känslosamt drama. Efter att ha blivit vittne till ett våldsbrott plockar taxi-chauffören Dayo upp en kund som får honom att konfrontera sin sorg. David Oyelowo i huvudrollen. Regi: Misan Harriman. Längd: 18:46

Snart på Netflix?

May December finns inte på Netflix än. Den ska först gå upp på bio i Sverige, men sedan når den sannolikt streamingtjänsten. Biopremiär är satt till den 8 mars. Alltså lämpligt nog strax innan Oscarsgalan. I USA går det redan att se filmen på Netflix. May December är nominerad för bästa originalmanus.

Spider-Man: Across the Spider-Verse går inte att se på Netflix än i Sverige, men i USA. Det innebär att den kanske (?) når oss på Netflix snart. Just nu går den att se på Viaplay för prenumeranter. Filmen är nominerad för bästa animerade långfilm.

Lista på alla Oscarsnominerade filmer 2024

Oscarsgalan hålls som vanligt i Los Angeles och 2024 är datumet satt till den 11 mars.

Mer
Ronja Rövardotter Netflix
En första titt på Ronja Rövardotter som Netflix tagit över

Netflix Ronja Rövardotter följer äventyren för en pigg och upprorisk flicka som växer upp bland ett gäng rånare i ett Läs mer

Letter to a pig
Israel till Oscarsgalan med årets mest kontroversiella film

Bio.nu har sett 2024 års mest kontroversiella film inför Oscarsgalan, en aktuell film från Israel. När den 96:e Oscarsgalan går Läs mer

Se hyllad animerad film gratis på YouTube – Oscarsnominerad i år

Nu kan du se Nimona, den animerade Oscarsnominerade filmen på YouTube. Den är nominerade i kategorin Bästa animerade långfilm. Här Läs mer

Poor Things
Alla Oscarsnomineringar 2024

Under tisdagen meddelade Oscarsgalan vilka filmer och personer som nominerats inför årets Oscarsgala. Det blev två svenskar som nominerades och Läs mer

Spaceman Netflix
Adam Sandler i ny Johan Renck film – Spaceman

I kommande Spaceman spelar Adam Sandler astronauten Jakub. Svenska regissören Johan Renck (Chernobyl) har regisserat filmen som kommer visas på Läs mer

Tack och förlåt
Tack och förlåt

Lisa Aschans (Apflickorna) nya skickligt berättade komedi Tack och förlåt beskriver en familj i kris. Visas på Netflix.  På ytan Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar