Recensioner

Simon och ekarna

Regi:  Lisa Ohlin
Manus:  Marianne Fredriksson (bok), Marnie Blok (filmmanus)
Skådespelare:  Bill Skarsgård, Helen Sjöholm, Stefan Gödicke, Jonatan Wächter, Jan Josef Liefers, Karl Martin Eriksson, Karl Linnertorp, Erica Löfgren mfl
Premiär:  2011-12-09
Språk:  Svenska
Längd:  130
Betyg:  4

En hyllad roman av en folkkär författare, och den första av Marianne Fredrikssons böcker som blir film. Hajpen har varit stor kring det som har blivit en svensk storfilm med ett gediget arbete i allt från scenografi till foto.

Historien om Simon som växer upp i en arbetarklassfamilj utanför Göteborg med andra världskrigets utbrott som bakgrund skildras trovärdigt i vacker västkustmiljö. Här ger Jonathan Wächter som den unge Simon själ åt filmen med sin känsliga tolkning av pojken som kämpar för att få vara sig själv, intellektuell i pappans värld där det ger mer status att kunna klyva ved och snickra. När Simon börjar på lärovärket i stan och blir vän med Isak får vi även tillgång till en borglig judisk miljö, skickligt iscensatt under krigets början, och filmen lyfter ju mer familjerna vävs samman och Isaks far Ruben träder fram. Jan Josef Leifers porträtt av Ruben är kanske den starkaste skådespelarinsatsen i filmen, här tillförs en nyans som är häpnadsväckande med tanke på att Leifers inte kan ett ord svenska utan endast lärde sig replikerna. Bill Skarsgård gestaltar något charmlöst Simon i övre tonåren, och här någonstans tappar filmen lite av sin magi då den börjar skildra upptäckarlusta i tonåren samtidigt som man ska knyta ihop historien om identitet och familjehemligheter. Det högre betyget får filmen för att den lyckas vara storslagen med magnifika miljöer och foto, ger en fin skildring av 40-talets Europa och har några skådespelarinsatser man minns. Se foton från Simon och Ekarnas galapremiär.

Carolina Löfstrand

Kommentera

Tema av Anders Norén