Filmnyheter

Stockholms Blodbad blir film

Maria Karlsson - manus

Maria Karlsson - manus © SF Studios

SF Studios har i veckan förvärvat filmrättigheterna till manusförfattaren Maria Karlssons (Snabba Cash) episka filmmanus om Stockholms blodbad och Kristina Gyllenstierna. Inspelningsstart är planerad till 2023.

Historien kretsar kring Kristina Gyllenstierna, som var dåtidens svenska superkändis och försvarade Stockholm när danskarna invaderade staden år 1520. Gyllenstierna befann sig mitt i epicenter när Kalmarunionen föll och den större delen och den svenska adeln avrättades av den danske kungen Kristian II under Stockholms blodbad – en del av den tre dagar långa kröningsfesten som blev en av Sveriges mest våldsamma maktkamper.

Manuset är skapat av Maria Karlsson som tidigare har skrivit manus till Snabba Cash-trilogin, TV-serierna Advokaten och Fartblinda samt den kommande filmen Ur spår

”Det förvånar mig att ingen tidigare har gjort film om denna spektakulära, unika och fullständigt makabra händelse – en av de kanske viktigaste händelserna i Nordens historia. Det är ”the real red wedding” – med Kristina Gyllenstierna, en 28-årig höggravid fembarnsmamma, i huvudrollen. Jag ser så mycket fram emot att få ta detta manus till vita duken med SF Studios”, säger Maria Karlsson.

”Detta är ett gigantiskt projekt som kommer att ta år av hårt arbete. Vi är otroligt taggade och det är en inspirerande process vi befinner oss i”, säger Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden på SF Studios.

Förvärvet av rättigheterna till Stockholms blodbad är en del av SF Studios satsning att producera kommersiell och kvalitativ storfilm till en nordisk och internationell publik. SF Studios har redan pågående produktioner av de nordiska storfilmerna Utvandrarna och Drottning Margareta.

Lämna ett svar