Film, Recensioner, Stockholms Filmfestival

The Favourite

Betyg 4/5

Engelska Drottning Anne (Olivia Colman) har sina bästa dagar bakom sig när vi först möter henne under början av 1700-talet, några år efter att hon tagit över tronen. Med den lilla kraft hon kan uppbåda är det hon som ska styra landets olika fraktioner i en tid av krig. Det är en inte allt för välbevarad hemlighet att det egentligen är hennes vän Lady Sarah (Rachel Weisz) som sitter på den informella makten. När slottet får oväntat besök av tjänaren Abigail (Emma Stone) som har aristokratiska rötter, ska det arrangemanget hotas.

The Favourite är den något udda konstnärlige grekiske regissören Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster) första film där han inte själv står för manus. Det innebär en något mer konventionell berättelse, med ett annat tempo och smart, rapp brittisk humor signerad manusförfattarna Deborah Davis och Tony McNamara. Genom filmkamerans vidvinkellins slungas vi runt i slottets överdådiga prakt, till musik av Händel och Bach, i jakt på vem som ska bli drottningens favorit. Vidvinkeln fångar allt, som om väggarna kunde tala.

Den svaga och en aning nyckfulla gamla drottningen sitter stora delar av dagen i en rullstol pga fruktansvärda smärtor i benen. Det finns få saker som kan få henne glad, men hon älskar sina 17 tama kaniner som hon håller i burar inne i slottet. Under filmens gång ska det få sin förklaring.

Långt bort från drottningens enorma ägor pågår ett kostsamt krig mot Frankrike. I parlamentet trycker Whigs (köpmännen) på för mer krig medan Tories (landägarna) börjar bli krigströtta, eftersom de måste stå för männen som ska skickas iväg i krig. Beslut som drottningen måste ta när det gäller utrikespolitik och krig är något som mest ger henne huvudvärk. Så hon överlåter gärna beslutsfattandet till Lady Sarah, mot vissa tjänster. Männen får käbbla om kriget för sig själva i sina små biroller.

Det är en rå och väldigt underhållande berättelse delvis baserad på verkliga händelser och personer. Framför allt är det en intensiv, hänsynslös kamp om makten mellan en trio kvinnliga karaktärer som spelas imponerande starkt av Colman, Stone och Weisz.

Sarah och Abigails tävlan om drottningens gunst är på ett plan en berättelse om intriger och korruption, men också om ren överlevnad, lust och strävan. Sakta nystas deras innersta drivkrafter upp inför öppen ridå. Resultatet är ett vågat nyskapande i den annars ofta trötta genren kostymdrama.

Peo Sandholm

The Favourite var avslutningsfilm på Stockholm Filmfestival 2018 och blev den mest sedda filmen under festivalen.

Regi: Yorgos Lanthimos
Manus: Deborah Davis, Tony McNamara
Skådespelare: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone mfl
Längd: 2 timmar
IMDb

Svensk biopremiär: 25 januari 2019.

Lämna ett svar