Kommande filmer, Recensioner

The Old Oak

The Old Oak

The Old Oak av Ken Loach

Regi
Manus
Med
Längd 1 timme 53 min

Ken Loach (Kes-falken) och parhästen manusförfattaren Paul Laverty är tillbaka med en sista film. Inte helt oväntat är det i samma anda som tidigare. The Old Oak är ännu ett laddat drama med emotionell kraft om arbetarklass i gammal fd brittisk gruvmiljö. Stockholm Filmfestival visar filmen. 

I en liten by i nordöstra England finns bara en pub kvar som lyckats överleva senare års svåra ekonomiska tider. Pubägaren TJ Ballantyne (Dave Turner) driver The Old Oak (den gamla eken). Där ventilerar främst medelålders och äldre män åsikter om sakernas sorgliga tillstånd över några öl. En gång i tiden var det i puben som stolta gruvarbetare samlades, åt, strejkade och hämtade ny kraft. Nu är många i byn arbetslösa och värdena på bostäderna har sjunkit så mycket att få har råd att sälja.

Kes-falken 

87-årige Ken Loach är känd för politiskt laddade draman om socialt utsatta grupper, fackföreningsrörelsen, arbetslösa eller som i det här fallet också flyktingar. Det är sällan speciellt subtilt, men desto mer emotionellt starkt. Det stora genombrottet kom med Kes-falken (1969), en filmatisering av Barry Hines roman med samma titel. En story om en ung pojke ur arbetarklassen med problem i skolan som på fritiden sköter om en tam falk. 

Inför biopremiären av Jimmy’s hall (2014) var beskedet att det skulle bli Loachs sista film. Så blev det alltså inte. Men nu ska The Old Oak vara avslutningen på den långa framgångsrika karriären. 

Pubägaren hjälper

När en buss anländer till byn med flyktingar från Syrien 2016 är mottagandet svalt. Bland vissa till och med aggresivt. Pubägaren, den medelålders mannen TJ, hjälper flyktingarna att finna sig till rätta och trots det bristfälliga mottagandet ändå att känna sig välkomna. 

Syriska flyktingen Yara (Ebla Mari) kan bra engelska och blir vän med TJ. Hon gillar att fotografera. Men ganska snart blir det tydligt att stamgästerna på puben inte är så förtjusta i att pubägaren verkar stå så nära flyktingarna. 

Ken Loach gillar att använda sig av okända skådespelare, så även i denna film. Det funkar väldigt bra. Till skillnad från Roy Anderson är det ändå personer med tidigare erfarenhet från skådespeleri. Ebla Mari till exempel som spelar Yara fann Loach via en teater i en liten by på Golanhöjderna. I filmen får hon (och andra skådespelare) kämpa med en aning stel dialog, men med mycket värme. 

Usla framtidsutsikter

De syriska flyktingarna placeras i den lilla brittiska byn för att det finns tomma lägenheter och priserna är jämförelsevis låga. Få vill nämligen bo i den avlägsna byn, där framtidsutsikterna är usla. En på puben beskriver samhället som en dumpningplats. Bygden har kort och gott sett bättre dagar och eventuella drömmar om framtiden är grusade. 

Det är som med många andra filmer av Loach en story som engagerar och inte lämnar en oberörd. The Old Oak beskriver ett samtida England där fattigdomen och hopplösheten är utbredd på landsbygden. Vad kan ta dessa människor ut ur misären och den förlamande hopplösheten? Loach engagemang för svaga grupper går inte att ta miste på. Stämningen genom filmen är nära till uppgivet deppigt. Som ofta i Loach filmer är det gemenskapen som är det lilla ljuset i mörkret. 

Lära gamla hundar nya trick

Förutom flyktingarna tar TJ också hand om en liten hund han räddat, Marra. Hunden fyller funktionen av att understryka pubägarens omtänksamhet. Det är ett skickligt hantverk kombinerat med några tricks som förfinats under åren som i slutändan också gör filmen så emotionellt stark. The Old Oak levererar vad vi kan förvänta oss, men inte så mycket mer.

Senast uppdaterad 8 november, 2023.

Mer
One Life
One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra Läs mer

Mads Mikkelsen i The Promised Land
Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål; Att följa kungens uppmaning att Läs mer

Drive-Away Dolls
Drive-Away Dolls

Jamie ångrar sitt uppbrott med sin flickvän, medan Marian behöver slappna av. På jakt efter en nystart ger de sig Läs mer

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

BOB MARLEY: ONE LOVE hyllar den ikoniska artistens liv och musik, musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek Läs mer

Kaptenen
Kaptenen

Kaptenen berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa. Det är ett samtida epos om de många Läs mer

En doft av kärlek
En doft av kärlek – Pot au Feu

Förhållandet mellan Eugenie, en uppskattad kock, och Dodin, stjärnkocken hon har arbetat för under de senaste 20 åren. Deras relation Läs mer

Lämna ett svar