Filmnyheter

Tove Lo gör sin första filmroll

Tove Lo film

Tove Lo Foto: Natalie O'Moore

Svenska världsstjärnan Tove Lo tar klivet över till vita duken i SF Studios storsatsning Utvandrarna. Sedan genombrottet 2013 med hitsingeln Habits (Stay High) har den flerfaldigt grammisbelönade artisten tagit musikvärlden med storm. Nu ska hon tillsammans med bland andra Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård ge Vilhelm Mobergs klassiker nytt liv.

Tove Lo kommer att gestalta Ulrika i Västergöhl i regissör Erik Poppes filmatisering av Vilhelm Mobergs folkkära klassiker. Den episka historien om svenskarna som lämnade sitt hemland för ett nytt liv på andra sidan Atlanten börjar spelas in i höst. 

”Det känns helt overkligt att ha fått den här rollen och att få jobba med så fantastisk regissör, skådespelare och team. Ulrika är för mig en otroligt stark karaktär som står upp för sig själv och vägrar bli trampad på. Det är en stor ära att få spela henne! Jag är såklart supernervös, allt känns helt nytt och det är sjukt spännande!”

Tove Lo

Tove Los musikkarriär består av fyra album, en lång rad hitsinglar och samarbeten med några av världens största artister. Nu ansluter hon till Sveriges skådespelarelit. Lisa Carlehed (I dine hænder, Tills vi faller, Psykosia) och Gustaf Skarsgård (Cursed, 438 dagar, Vikings) spelar huvudrollerna Kristina och Karl Oskar. I Erik Poppes filmatisering tar också Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) sig an rollen som Judit.

”Det är en imponerande och otroligt stark ensemble att jobba med där Tove Lo kommer bidra med en fantastisk dimension i sin tolkning av Ulrika. Ulrika är en av de mest engagerande karaktärerna i Mobergs romanserie och Tove Lo har verkligen fångat de nyanser som gör Ulrika så kontrastrik. För mig finns en stor del av berättelsen om Utvandrarna i relationerna mellan de kvinnliga karaktärerna som inte skildrats såhär intensivt tidigare”.

regissör Erik Poppe

Tove Lo tar över Monica Zetterlunds roll

Det är inte första gången Ulrika i Västergöhl porträtteras av en känd sångerska. I Jan Troells filmatisering från 1971 gjorde Monica Zetterlund en hyllad tolkning av rollen. När Mobergs klassiker nu får nytt liv på vita duken satsar SF Studios därför stort.

”Romanserien är en tidlös berättelse om kärlek, sorg, äventyr och det vi kallar hem. Den är ständigt aktuell och vi skulle inte göra böckerna rättvisa utan målet att bli årtiondets svenska storfilm. Publiken kommer att få följa Kristina och Karl-Oskars kärlek och kamp när de tillsammans beger sig på denna storslagna resa för att börja om på nytt i Amerika, och Ulrika har en central roll i historien och jag är övertygad om att Tove Lo kommer göra en oförglömlig tolkning av denna fantastiska karaktär”.

Fredrik Wikström Nicastro, producent, SF Studios.

Inspelningen av Utvandrarna, som från början var planerad att till stor del ske i Tjeckien, påbörjas i september i Västra Götaland.

Utvandrarna har planerad premiär julen 2021.

Mer
Knyckertz och snutjakten
Knyckertz och snutjakten

Hunden Snuten är Tures bästa vän. Men det verkar som familjen Knyckertz snott den. Ture måste välja, ska han vara Läs mer

Drönarhjärta
Lars Wilderängs militärthriller Drönarhjärta filmatiseras av Lisa Ohlin

Lisa Ohlins nästa projekt är ”Drönarhjärta” – en spionthriller om karaktären Hanna Hjerta, agent vid militärens specialförband. Den är baserad Läs mer

Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång får premiär i New York

Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer få världspremiär i tävlan på filmfestivalen Tribeca Festival i New York.

Ett sista race film
Ett sista race

Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Läs mer

Konferensen
Mats Strandbergs Konferensen blir film

Idag offentliggjorde Netflix sitt nya filmprojekt, den blodiga komedin Konferensen, baserad på romanen med samma namn av Mats Strandberg. För regi Läs mer