Topp

Träffa Lasse Hallström och Benny Andersson under Filminstitutets 50-årsfirande

abba-the-movie
ABBA – The Movie visas under Svenska Filminstitutets 50-årsfirande

Svenska Filminstitutets 50-årsfirande heter Länge leve filmen och bjuder på gratis filmvisningar, seminarier och möjlighet att se rekvisita och kostymer från arkivet. Det är mycket som ska hinnas med på några få dagar, helgen den 18-20 oktober. Det blir knattebio, stumfilmskonsert, filmquiz, rundvandringar och så klart film.

Lasse Hallström och Benny Andersson introducerar ABBA -The Movie på lördagskvällen den 19 oktober. Det är Lasse Hallströms film om en radiopratare som skickas iväg för att göra en intervju med ABBA under deras turné i Australien, men hela tiden missar dem.

Klänningen som Greta Garbo 1924 bar i Gösta Berlings saga finns att beskåda under helgen. Från klassikern Pippi Långstrump på de sju haven (1970) kan du ta en titt på Pippis (Inger Nilssons) kostym.

Du kan också prova på att göra egna specialeffekter i mix- och trixverkstaden med program och appar som du lätt kan använda när du vill jobba med att skapa egen film.

Den nyrestaurerade klassikern Berg-Ejvind och hans hustru, av Victor Sjöstrom, med Matti Byes nyskrivna musik gjorde stor succé i Bologna och San Francisco i somras. Nu visas den med femmannaorkester för första gången på hemmaplan i Filmhuset.

Hela helgens program hittar du här.

Lämna ett svar