Artiklar

Two for the Money – En film om betting och drama

2005 lanserades Two for the Money, en dramafilm som skildrar Brandon Langs liv. Brandon spelas av Matthew McConaughey som är en före detta stjärna i amerikansk fotboll på college-nivå. Men efter en skada avslutas han karriär i förtid och han vänder sig istället till bettingbranschen när han får jobb hos Walter Abrams, en affärsman som leder en av de största sportkonsultföretagen i New York. Walter spelas av Al Pacino som anställer Brandon på grund av hans osannolika förmåga att pricka rätt vinnare i amerikanska fotbollsmatcher.

En dystopisk och mörk värld    

Världen av spel skildras på ett intressant sätt i filmen. Filmer dyker in i den mörka och komplicerade världen av sportspel med de etiska och moraliska dilemman som de inblandade parterna ställs inför. Den utforskar också de skadliga effekterna av girighet och det osunda förhållande som vissa har med spel och pengar.

I Two for the Money får vi en insiktsfull titt på de psykologiska aspekterna av spel och de höga insatser som är en del av bettingindustrin. Filmen presenterar en spännande berättelse med stjärnskådespelare som Al Pacino och Matthew McConaughey.

En dynamisk duo

Brandon Lang och Walter Abrams finner varandra snabbt. Mikes besatt av framgång och rikedom testar hans moraliska kompass och relationer. Walter Abrams är mentor och manipulator och hans karaktärer har en dragningskraft och inflytande av Brandon som understryker deras minst sagt psykologiska och komplexa aspekter i deras affärsförhållande. 

Filmen är väldigt nischad mot de som gillar sport och betting. Den har i dagsläget 6,2 på IMDB vilket inte är något som övertygar. Men den har helt klart sin charm och skildrar industrin på ett intressant sätt då vi också får se andra karaktärer påverkas av spelandet. 

Industrin har förändrats 

Filmen lanserades 2005 och sedan dess har branschen genomgått betydande förändringar. Digitaliseringen av spel har lett till framväxten av online betting som revolutionerat hur spelare bettar och satsar sina pengar. 

Det har också inneburit en förändring av hur en spelanalys utförs. Snarare använder sig rekare av internet och sociala medier för att nå ut med sina speltips. När filmen lanserades 2005 hade Facebook inte slagit igenom ännu.

En tidlös berättelse 

Trots åren som gått är filmen fortfarande relevant och kan klassas under kategorin tidlösa filmer. Detta eftersom filmen skickligt skildrar människors fascination, besatthet och ibland självförstörande engagemang i betting. Filmen belyser såväl de ljusa som mörka sidorna av spelindustrin.

Brand Langs utveckling

Brandon Langs utveckling är verkligen intressant att följa. Han börjar som en begåvad amerikansk fotbollsspelare med NFL som det naturliga målet. Men skadan får honom att helt tänka om och starta en karriär inom betting istället.

Men drömmen om att nå toppen finns fortfarande kvar. Han lockas av den framgång och rikedom som spelvärlden erbjuder. På ett sätt är det därför ett naturligt steg från den actionfyllda fotbollsplanen till adrenalinet i spelvärlden. 

Al Pacinos karaktär är också intensiv med såväl mystik som karisma. Han blir en katalysator för Langs transformation i filmen som pendlar mellan framgång och självdestruktion.

Senast uppdaterad 14 november, 2023.

Mer
Godzilla minus one
Godzilla Minus One

I Japan efter andra världskriget dyker en ny fasa upp; Godzilla. Kommer det slagna folket att kunna ta upp kampen…eller ens Läs mer

Rigoletto
Då öppnar nya Rigoletto med mer än film

Rigoletto har sedan öppningen 1939 varit en självklar plats i Stockholms nöjesutbud och stadens främsta biograf för galapremiärer av storfilmer. Läs mer

One Life
One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra Läs mer

Mads Mikkelsen i The Promised Land
Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål; Att följa kungens uppmaning att Läs mer

Drive-Away Dolls
Drive-Away Dolls

Jamie ångrar sitt uppbrott med sin flickvän, medan Marian behöver slappna av. På jakt efter en nystart ger de sig Läs mer

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

BOB MARLEY: ONE LOVE hyllar den ikoniska artistens liv och musik, musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek Läs mer

Lämna ett svar