Filmnyheter

Världspremiär för Utvandrarna i Emmaboda

Utvandrarna. Foto: Agnete Brun/SF Studios

Årets stora svenska biofilm Utvandrarna får världspremiär i Vilhelm Mobergs småländska hemtrakter, Emmaboda. Den nya storslagna filmatiseringen i regi av Erik Poppe galavisas på Folkets Hus den 18 december, i samarbete med Emmaboda kulturförvaltning. Filmen omfamnar Vilhelm Mobergs samtliga fyra romaner i Utvandrarsviten och berättas den här gången ur Kristinas perspektiv. På juldagen den 25 december går filmen upp över hela landet.

Filmatiseringen av Utvandrarna är ett storslaget äventyr som tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg. I Erik Poppes regi får vi återigen följa Vilhelm Mobergs tidlösa berättelse om Kristina och Karl Oskar som gör den omvälvande resan över världshav för att finna ett nytt hem. De ikoniska huvudrollerna Kristina och Karl Oskar spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård.

Filmen Utvandrarna. Familjen på skeppet. Foto: John Christian Rosenlund

Jag har längtat efter att få göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten och det känns otroligt att jag får möta Sveriges filmvärld genom den här folkkära karaktären. Att få spela Kristina och ge henne den uppmärksamhet hon förtjänar har varit en fantastisk upplevelse.

Lisa Carlehed

Filmen har sin officiella premiär på biografer runt om i Sverige den 25 december. Men några dagar innan dess sker världspremiären av Utvandrarna i Vilhelm Mobergs hemvist i Emmaboda i Småland. Emmaboda tar nu också hem titeln årets kulturkommun 2022 för sina breda satsningar på det lokala kulturlivet. Bland annat ställdes stillbilder från kommande Utvandrarna ut i Duvemåla under sommaren 2021.

Utvandrarna. Foto: Baldur Bragason

Utvandrarna bygger på Vilhelm Mobergs folkkära klassiker och berättar historien om hur drygt en och en halv miljon svenskar gjorde resan över till USA i hopp om ett nytt, bättre liv.

Dela

Lämna ett svar