Artiklar, Oscarsgalan, Topp

Vilken film blir Sveriges Oscarbidrag 2010?

Vilken film blir Sveriges oscarsbidrag 2010?

Svensk film är nästan alltid utskälld, men till skillnad från tidigare år har det svenska filmåret 2009 faktiskt varit imponerande starkt. När tom Lukas Moodysons första stora internationella film Mammut hamnar lite i skymundan, förstår man att det här filmåret var exceptionellt. Män som hatar kvinnor har gjort enorm publiksuccé runt om i Europa. Dessutom har en rad filmer uppmärksammats på festivaler utomlands som tex Man tänker sitt, Metropia, Bananas!* och inte minst Videocracy.

Med ett så starkt år är konkurrensen också extra hård om att bli Sveriges oscarsbidrag. Det närmar sig ett beslut av juryn som består av 14 personer. Senast den 30 september bör vi veta, då måste nämligen alla länder meddelat sina bidrag. Låt oss gå igenom favoriterna. Längst ner på denna sida kan du också rösta på din favoritfilm!

Förhandsfavoriter

Man tänker sitt
Det här väldigt annorlunda poetiska dramat har fått en del god kritik utomlands efter premiären på Berlin Filmfestival i våras. Nu när den fått biopremiär i Sverige har mottagandet varit positivt även här och flera kritiker är lyriska. Man tänker sitt är ingen typisk Oscarfilm, men det var ju inte heller Roy Anderssons Du levande som var Sveriges Oscarbidrag för två år sedan. Ett potentiellt problem är att biopubliken är splittrad och den har lågt betyg på IMDb, endast 6.0.

Det enda rationella
Filmen är uttagen till Venedig filmfestivals kritikersektion. Det enda rationella är ett skruvat relationsdrama, med kända skådespelare (Pernilla August, Rolf Lassgård mfl) som har premiär i precis rätt tid innan sista tillåtna premiärdatumet för Oscarbidrag. Hur blir mottagandet i Venedig och från svenska kritiker?

Flickan
En stark film med förstklassigt foto av hyllade filmfotografen Hoyte van Hoytema som också gjorde fotot till Låt den rätte komma in. Flickan fick premiär under Filmfestivalen i Berlin i våras och är den svenska film som fått bäst betyg av svenska filmkritiker i år. Filmen har nyligen haft biopremiär, väl tajmat innan sista tillåtna premiärdatum.

I taket lyser stjärnorna
Denna starka filmatisering av den populära boken med samma namn har fått väldigt bra kritik. Filmen hade premiär i våras, men den gjorde säkert ett tillräckligt starkt intryck på juryn att man har den i färskt minne ändå.

Outsiders

null

Män som hatar kvinnor
Många fans av denna trilogi tycker nog att det borde vara självklart att en så internationellt framgångsrik film ska bli Sveriges oscarbidrag. Nu är det inte riktigt så enkelt. Huvudanledningen är inte kvalitén utan att den har en dansk regissör och en dansk producent. Den är också till stor del finansierad utomlands. Sammantaget gör jag bedömningen att den skulle diskas av Oscargalans regler och därmed inte kommer utses till Sveriges oscarbidrag. Flickan som lekte med elden är ju regisserad av en svensk, Daniel Alfredsson. Fast det blir svårt att utse en mellanfilm.

I skuggan av värmen – Ytterligare en gripande filmatisering av en populär bok. Den mottogs bra av både publik och kritiker när den kom i våras, men är konkurrensen för hård i år?

De ofrivilliga – Kritikerrrosad film som hade biopremiär sent 2008 vilket gör att den rent teoretiskt kan utses. Ett så starkt filmår som 2009 väljer man nog ändå ingen film som haft premiär året innan.

Låt den rätte komma in – Samma situation som De ofrivilliga, fast den här filmen har ju haft en större publikframgång både i Sverige och utomlands. Det stora problemet som jag ser det är att filmen hade biopremiär i USA 2008, vilket om jag läst reglerna korrekt diskvalificerar filmen från att kunna bli nominerad för året 2009.

Filmerna som inte kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Mammut – Moodysons internationella drama. Med internationella skådespelare och engelsk dialog är reglerna för hårda för att den ska bli Sveriges bidrag.
Apan – Jesper Ganslandts (Farväl Falkenberg) nya. För sent premiärdatum.
Bröllopsfotografen – Ulf Malmros nya komedi. För sent premiärdatum och knappast en Oscarkandidat ändå.
Metropia – För sent premiärdatum och dessutom ganska blandad kritik på Venedig filmfestival.
Videocracy – Hyllad i Italien, men eftersom det är en dokumentär kan den inte utses.
Bananas!* – Också en intressant dokumentär som uppmärksammats stort pga att regissören stämts av bananföretaget Dole.

Sveriges bidrag?

Ett imponerande svenskt filmår alltså och därmed ganska svårtippat. Själv tror jag på Flickan.

[poll id=”2″]

[tags]film, oscarsgalan 2010, oscarsgalan[/tags] intressant.se

Dela

3 Kommentarer

 1. Bulldozer

  ”Män som hatar kvinnor” kan vi ju inte skicka. Tror nån på fullt allvar att en traditionell thriller skulle ha en sucke. Den här juryn älskar det udda och smala. Det vore tjänstefel att skicka den.

 2. Bulldozer

  Det är inte Oscarsjuryn som skulle diska ”Låt den rätte komma in”. Premiären i USA 2008 diskvalificerar den däremot till nomineringar i alla andra klasser. Reglerna säger att en film måste gå på en vanlig biograf för betalande publik i hemlandet i minst en vecka före den 1 okt för att vara aktuell. ”Låt den rätte” valdes väl bort av Sverige förra året till förmån för Troells film. Därför kan den inte komma ifråga igen.

 3. Kommentar av inläggsförfattaren

  Peo

  Visst har lite bredare filmer det tufft, men Ondskan tex är knappast udda och smal. Publiksuccéer kan påverka juryn, men som sagt i det här fallet var filmen dessutom inte tillräckligt svensk.

  Låt den rätte komma in hade planerats att visas på bio i en hel vecka precis innan 1 oktober 2008 i Luleå för att man försökte få den att bli utsedd. Det misslyckades och man ställde då in visningarna i Luleå. Den fick sen premiär i hela landet, den 24 oktober. Därför kunde den inte väljas i år.