Artiklar, Guldbaggegalan

Filmåret 2009 hyllades på Guldbaggegalan

Guldbaggegalans stora vinnareFirmafesten för svenska filmarbetare har allt mer blivit en gala som belönat publikframgångar. Instiftandet av Biopublikens pris för några år sedan är ett tecken på att publikens röst ska få väga allt tyngre. Vinnarna i viktigaste kategorierna talar också sitt tydliga språk. Män som hatar kvinnor tilldelades priser för bästa film, publikpriset och bästa kvinnliga huvudroll. Självklart har den fenomenala publiksuccén för Millenniumfilmerna spelat stor roll för svensk film under 2009. Kritikerna har inte varit fullt lika positiva. Internationellt har den blivit en biosuccé vilket kanske kommit som en överraskning för många på hemmaplan. Svensk film är inte direkt van vid publikframgångar utomlands.

Danskjävlarna stal showen

Nu har man ju i och för sig fått stor hjälp från andra sidan sundet. Bland annat är ju producenten och regissören dansk. Det blev en hel del danska talat under galan. Mads Mikkelsen var på plats. Och både regissören och producenten för Män som hatar kvinnor var glada pristagare. När dansk film går igenom en smärre kris med nedlagda filmbolag och publikfloppar har svensk film ett tydligt uppsving.

– Ett helt fantastiskt år, utbrast Cissi Elwin. Kanske att ta i, men jämfört med för en fem, tio år sedan är vi inne i en svensk filmvåg.

Noomi – galans drotting

Noomi RapaceGalans drottning var redan utsedd tidigt under 2009. Noomi Rapaces insatser imponerade biopubliken. Malin Crépin gjorde också en strålande insats i filmatiseringen av I skuggan av värmen. Men det var aldrig något snack om vem som skulle få priset. Noomi tackade kort.

– Tack. Tack. Tack.

Det har talats mycket om ett kvalitativt uppsving för svensk film som man märkte tydligt 2008. Då hyllades stödet till svensk film som hade övergått till att gå till färre och därmed mer påkostade produktioner. 2009 var också ett år då svensk film kritikerhyllades. Flera svenska filmer visades på prestigegalorna runt om i världen, inte minst dokumentärerna. Här hemma var publiktrycket i det närmaste obefintligt på dessa kritikerfavoriter som tex Flickan, Prinsessa, Det enda rationella, Apan, Man tänker sitt och I skuggan av värmen.

En förnyelse till nästa år?

Johan Glans fick förnyat förtroende efter den lyckade insatsen på förra årets gala. Det är svårt att se att någon skulle göra det här bättre. I år fick han dessutom bra stöd av flera sjungande skådespelare som imponerade. Men det finns några saker som galan i sig skulle kunna göra bättre. Varför inte utöka antalet nominerade filmer i kategorin bästa film till 5 tex? Oscargalan har ju inför årets gala utökat till hela 10 nominerade i bästa film kategorin. Svensk film har dessutom ett uppsving vilket man skulle kunna förtydliga med att utöka antalet nominerade filmer. Visst det kan bli lite pinsamt när den svenska filmvågen kommer av sig och man tvingas gå tillbaka till 3 nomineringar om några år. I år hade jag tex gärna sett en nominering för I skuggan av värmen. Andra gillade tex Apan, Flickan eller Bröllopsfotografen.

En publiksuccé som dock inte vann igår var dokumentären om den fd iranska drottningen Farah Diba, Drottningen och jag. Istället tilldelades priset filmen om den fascinerande mannen Ebbe Carlsson, Ebbe The Movie.

2010 ser lite svagare ut på pappret, men det finns några filmer att hålla utkik efter som tex Himlen är oskyldigt blå av Hannes Holm som kommer till hösten och dramat Sebbe som får premiär under Göteborg Filmfestival inom kort.

Dela

Lämna ett svar