Johan Glans - Guldbaggegalan 2010
Johan Glans sköter värdskapet för andra året i rad på Guldbaggegalan. Foto: Mårten Levin

Måndag 25 januari är det dags för Guldbaggegalan, ibland kallad den svenska Oscarsgalan. SVT direktsänder från Cirkus i Stockholm när den röda mattan rullas ut för våra största svenska filmstjärnor. Tittarna kan vara med och rösta fram sin favoritfilm. Komikern Johan Glans leder galan för andra året. Han utlovar humor, skratt och tårar när de bästa filmprestationerna belönas med de åtråvärda Guldbaggarna.

– Jag är glad och smickrad över att ha fått frågan igen. Guldbaggen är den äldsta och finaste galan vi har i det här landet. Tja, efter Nobelpriset kanske… säger Johan Glans i en kommentar.

Johan Glans är en av Sveriges mest uppskattade komiker. Vi har sett honom i tv-serier som Kvarteret Skatan, Morgonsoffan och Parlamentet och på bio i Vi hade i alla fall tur med vädret igen! och Kenny Begins. Just nu är han aktuell med Kvarteret Skatan på Rival i Stockholm.

Under galan delas Guldbaggar ut i femton olika kategorier. Dessutom premieras särskilda insatser inom barnfilmen genom priset Gullspiran och publiken får rösta fram sin favoritfilm när Biopublikens pris avgörs i direktsändning.

Vilka filmer som nomineras till Guldbaggarna offentliggörs fredagen den 8 januari. Nomineringarna till Biopublikens pris meddelas i programmet Inför Guldbaggen 2010 som sänds i SVT1 i början av januari.

Guldbaggen arrangeras av Svenska Filminstitutet. 2010 är det 45:e gången den svenska filmgalan äger rum.