Recensioner

Kompromat

Kompromat

Kompromat © Njutafilms

Regi
Med
Längd 2 timmar 7 min

När du blir anklagad för hemska brott i Ryssland gäller det att hellre fly än illa fäkta. Mathieu gör både och, men främst det första i den franska politiska thrillern Kompromat. Delar av filmen är baserad på verkliga händelser. 

Betyg 3/5

Se filmen Kompromat på SF Anytime

När Mathieu (Gilles Lellouche), som är ansvarig för ett franskt språk- och kulturcentrum i sibiriska Irkutsk, anordnar en föreställning 2017 på en teater kan han inte ana vad det kommer leda till. Viktiga lokala dignitärer och finansiärer är på plats i publiken. Frun Alice (Elisa Lasowski) lämnar teatern tidigt när dottern Rose (Olivia Malahieude) slocknar. En för kontroversiell koreografi gör att han får fiender bland tidigare vänner. Eller är det något annat han gjort eller sagt? Rör det sig om koreografin är det dubbelt upprörande för fransmän som ju håller kulturens fana högt, medan ryssarna censurerar och därmed utarmar det kreativa skapandet. 

Visar intresse för honom

På efterfesten dyker en snygg kvinna upp vid bardisken bredvid Mathieu, som heter Svetlana och spelas av polska Joanna Kulig. Du känner möjligtvis igen henne om du sett filmen Cold war (2018). Vilken tur att frun gick hem tidigt! Mindre trevligt för Mathieu är att även säkerhetstjänsten FSB (tidigare känd som KGB) har en man på plats som oväntat visar intresse för honom. 

Hastigt och lustigt förs han några dagar senare till en fängelsecell. Han förstår inte vad problemet är och hävdar med bestämdhet att han är oskyldig till vad han än anklagas för. Dimman tätnar och det börjar se riktigt mörkt och trist ut även visuellt i filmen. En typisk rysk grådaskig atmosfär sprider sig. Situationens allvar understryks av en lokal advokat som franska ambassaden tillhandahåller (ortens bästa). Ett dokument visar att anklagelserna mot fransmannen är mer chockerande än vad han kunnat ana. Det ser ut att bli en lång vistelse i trång cell, utan kontakt med fru eller dotter. 

Komprimerande

“Kompromat” är ett komprimerade dokument som syftar till att ställa en person i dålig dager, inte sällan med diverse falska påståenden. Ryssland har satt detta i system för att göra sig av med politiska motståndare och andra som kan utmana personer med makt. Eller som i det här fallet, om du råkar irritera en finansiär och FSB.

Flera av karaktärerna är lite för tillspetsade karikatyrer i den här thrillern tyvärr. Vad jag förstår är filmen baserad på ett verkligt fall, den om Yoann Barbereau på Alliance française. Regissören har dock inte rättigheterna till den verkliga berättelsen, vilket gjort att vissa delar därför är fiktiva. Det märks speciellt i karaktärerna runt omkring huvudpersonen, som inte är övertygande beskrivna. Ett exempel på det är den alkoholiserade krigsveteranen som är gift med Mathieus vän Svetlana. Säkerhetspolisen har ännu mer klichéaktiga typer. Tråkigt nog för den skickliga skådespelerskan Joanna Kulig är hennes karaktär också något för endimensionell för att engagera på allvar.

Flyktförsök

Det går alltid att bortse från det som är mindre bra och fokusera på det viktiga, här ett spännande flyktförsök i högt tempo. Själva idén bakom flykten är tillräckligt intressant och pulshöjande. Vissa clichéer får vi helt enkelt låta passera. Gilles Lellouche som spelar Mathieu övertygar också.

Göteborg Film Festival 2023 visar filmen.

Drama, Thriller
Regi: Jérôme Salle
Skådespelare: Gilles Lellouche, Joanna Kulig, Michael Gor, Mikhail Safronov, Sasha Piltsin, Aleksey Gorbunov
Land: Frankrike
Längd: 1 timme 27 min
IMDb

Svensk biopremiär: 10 februari 2023

Senast uppdaterad 8 mars, 2023.

Mer
Normal film
Normal

Tonårstjejen Lucie försöker ta sig an livets utmaningar med en livlig fantasi. Att framstå som normal när livet är kaos Läs mer

Pamfir
Pamfir

Ukrainska regissören Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk lyckas få till en skakande samhällskritik i debutfilmen Pamfir från 2022.

Dalva
Dalva

Dalva är 12 år när hennes pappa grips av polisen och hon själv därför blir omhändertagen av socialtjänsten. Långfilmsdebuterande franska Läs mer

Rosornas by

I Rosornas by i utkanten av södra Milano har romer tilldelats ett inhägnat område av kommunen. Hanna Heilborn tar i Läs mer

Waco: American Apocalypse
Waco: American Apocalypse

Netflix har släppt en ny sensationell dokumentär om när FBI stormade en välbeväpnad religiös sekt i Waco, Texas 1993. Sektledaren Läs mer

Caravaggios skugga
Caravaggios skugga

Episkt och spännande kostymdrama där katolska kyrkan skuggar Caravaggio för att undersöka hans förmodade syndiga leverne och huruvida misstanken om Läs mer

Lämna ett svar