Recensioner

Recension: Lucy

Sci-Fi thriller med Scarlett Johansson
Regi: Luc Besson
Manus: Luc Besson
Skådespelare: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi
Biopremiär: 22 augusti 2014
Längd: 89 min

betyg2

Vad skulle hända om människor kunde använda 100% av sin hjärnaskapacitet? Det är frågan som filmen Lucy ställer sig, synd bara att det faktiskt inte är en fråga. Att människor bara använder sig av 10% av sin hjärna är en missuppfattning. Men det spelar kanske inte sådan stor roll? Detta är ju bara en underhållande actionfilm, inte någon djup filosofisk film. Men det är något filmen själv inte verkar veta.

Lucy är en film som verkar tro att den säger något djupt om mänskligheten och hur långt vi har kommit men efter ett tag så blir det uppenbart att filmen inte har något budskap eller lärdom men önskar innerligt att den hade det. Men om vi ignorerar att filmen tror att den är smartare än den är så kanske den kan uppskattas precis som Matrix-filmerna som en underhållande actionrulle?

Första problemet med det är att filmen helt saknar karaktärer publiken kan bry sig om. Även i actionfilmer så behövs det karaktärer som vi kan känna någonslags koppling till så det finns någon spänning. Först så har vi Scarlett Johanssons karaktär, Lucy som är våran huvudkaraktär, hon får en drog som ger henne superkrafter men som också tydligen tar helt bort hennes empati. Hon byter helt personlighet från hur hon var i början av filmen och mördar folk hipp som happ. Så när en aktiverar ens hjärnas fulla kapacitet så blir en också psykopat tydligen. Filmens näst mest framträdande karaktär spelas av Morgan Freeman, som gör samma sak han gör ganska ofta nu för tiden, han är personen som ska förklara all pseudovetenskap i filmen och använda sin röst för att få det att verka mer troligt. Han hade samma roll i Dark Knight-filmerna och Now You See Me. Här utvecklas hans karaktär ännu mindre så det finns ingen anledning att publiken ska bry sig.

Det andra problemet är Lucy blir övermäktig tidigt i filmen så det finns inget som kan stoppa henne, så när hon blir jagad av ett gäng gangsters som ska försöka mörda, var finns spänningen? Filmen saknar helt någon meningsfull konflikt.

Det finns dock en scen i filmen dock som jag tycker om. I början, när Lucy håller på att utveckla sina krafter så ringer hon sin mamma och försöker beskriva det som händer fast hon förstår sig inte på det själv. Scarlett Johansson förtjänar beröm för hennes skådespeleri i den scenen och filmen för att det är en actionfilm med en kvinna i huvudrollen men det är de enda sakerna i filmen som förtjänar något beröm.

Jonatan Westerman

Lämna ett svar