På bio nu, Recensioner

Min dotter Gloria

Min dotter Gloria © Edge Entertainment

Anaïs Demoustier som Mathilda i Min dotter Gloria © Edge Entertainment

Betyg 3/5

Regissören Robert Guédiguian är tillbaka med ytterligare ett drama från arbetarklassen i Marseille. Även denna gång har han använt den fantastiska ensemble av skådespelare som vi känner igen från hans tidigare filmer, som t ex Marius och Jeannette. Min dotter Gloria tar sin början vid sjukhussängen där en flicka föds och den närmaste familjen samlas runt den lyckliga mamman Mathilda (Anaïs Demoustier).

Det är som att möta gamla släkten igen att få se dessa skådespelare göra ännu en story om utsatta och lätt desperata människor. Men det är som vanligt i nya roller och en fristående story utan koppling till tidigare filmer. Eller ja, den gemensamma karaktären i filmerna kan sägas vara Marseille. Arbetarstaden som också hunnit förändras under alla dessa år. Stadsbilden bjuder nu på militärpoliser som patrullerar gatorna i skyddsväst, fullt beväpnade. Hamnen skymtar förbi, men nu är det mer fokus på moderna skyskrapor. Just det här moderna, verkar störa den 66-åriga regissören lite extra. Pessimism har ofta varit en del av hans filmer, men nu blir det tydligare än tidigare. Den traditionella familjen går på konfliktkurs med det “moderna samhället”. 

Mathilda har en tillfällig tjänst i en modebutik, medan pappan jobbar för Uber och försöker tjäna ihop till investeringen i bilen. Pengarna räcker inte riktigt till för den lilla familjen som precis utökats. Systern jobbar i en pantbank tillsammans med ägaren och pojkvännen, som verkar ha viss ekonomisk framgång. Han lever dock ett farligt liv med droger och kör sin scooter mot trafiken. Syskonens mamma (spelas av regissörens fru Ariane Ascaride) sliter också på sitt jobb med att städa. 

Kompetent drama

Att som åskådare kasta sig in i denna deprimerande värld kräver en viss mental förberedelse. Du vet att det kommer bli jobbigt att konsumera socialrealism. Men ofta är det mödan värt. 

Guédiguian har skapat ett kompetent drama som ändå har några brister. Han verkar inte ha fingertoppskänsla att våga uttrycka händelserna mer finstämt. Det ska istället ske med allt tydligare och dramatiska gester, vilket är synd. Filmen är ändå sevärd, mest på grund av skådespelarna.

  • Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig. Huvudrollsinnehavaren Ariane Ascaride prisades där som bästa kvinnliga skådespelare.
Trailer för Min dotter Gloria (engelsk text). Prenumerera på BIO.NU:s YouTube kanal.

Genre: Drama
Originaltitel: Gloria Mundi
Regi:  Robert Guédiguian
Skådespelare: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan
Land: Frankrike, Italien
Språk: Franska
Längd: 1 timme 46 min

Svensk biopremiär: 9 oktober 2020

Lämna ett svar