På bio nu, Recensioner

The Audition

Anna Bronsky (Nina Hoss) i The Audition

Anna (Nina Hoss) i The Audition © Edge Entertainment

Betyg 4/5

Anna Bronsky (Nina Hoss), en medelålders musiklärare, bedömer i en inledande scen i The Audition unga potentiella elever. Bland många sökande ser hon plötsligt något i en ung kille som övriga lärare inte tycker har riktigt vad som krävs. Alexander (Ilja Monti) heter han, som ger ett lite osäkert intryck när han spelar fiol. Hans kroppshållning känns fel, men Anna litar på sina öron. Snart har han hamnat under hennes kompromisslösa vingar. 

Som Nina Hoss-fan är det spännande att äntligen få se henne på svenska biografer igen efter fantastiska Barbara (2012). I The Audition får Hoss också bära upp filmen, vilket hon så klart gör med ytterligare en stark insats. Med sin närvaro och uttrycksfulla blick känns hon som skuren för rollen. Tydligen har hon ett rykte om sig att vara perfektionist och lärde sig spela fiol för rollen. Så vem skulle kunna göra just den här rollen bättre än Hoss? 

Anna och hennes man Philippe (Simon Abkarian) träffas för middag på en restaurang en kväll. Här etableras ett av hennes mindre lyckade karaktärsdrag, en ambivalens kring vilket bord hon vill sitta vid och vilken mat hon ska äta. Philippe är van men ändå lätt besvärad av hennes beteende. Jobbet kräver dock något helt annat av henne än velande. Takt och toner måste sitta precis rätt. Minsta avvikelse ser hon som ett besvärligt misslyckande. 

Anna är en del av en musikerfamilj där hennes son Jonas (Serafin Mishiev) också spelar fiol, medan maken Philippe restaurerar instrument. Hon har dock svårt att hantera sin son. Han kan inte acceptera hennes hårda kritik av hans fiolspelande. 

Disciplin och höga ambitioner

Ett övergripande tema för The Audition är hur karaktärerna hanterar disciplin och höga ambitioner. Det återkommer när Anna som lärare disciplinerar sin elev och som förälder sitt barn. Men på ett djupare plan utforskar filmen också den inre kritik som vi utsätter oss själva för. Går vi på instinkt vid rätt tillfällen? Hur hanteras tillkortakommanden av en perfektionist? Hur hård blir den egna domen därmed av misslyckanden och mindre imperfektioner? 

Ska vi också vara lite kritiska så känns avslutningen inte helt klockren. Även sonens karaktär är splittrad och lite svårbegriplig. Annars är det ett sevärt karaktärsdrivet drama om en kvinna som brottas med tunga krav på sig själv.

Trailer för filmen The Audition (engelsk textning). Prenumerera på BIO.NU:s YouTube kanal

Kort om filmen

  • Regissören Ina Weiss har under 13 år lärt sig spela fiol och hämtat inspiration från den erfarenheten till filmen. Hon är i grunden skådespelare.
  • Ilja Monti som spelar Alexander är i verkligheten en lovande violinist som vunnit flera priser hemma i Tyskland.
  • Das Vorspiel är den mer passande tyska originaltiteln för The Audition. I musiksammanhang kan det översättas med preludium eller inledande stycke. Men också som audition.

Originaltitel: Das Vorspiel
Genre: Drama
Regissör: Ina Weisse
Skådespelare: Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus
Land: Tyskland, Frankrike
Språk: Tyska, franska
Längd: 1 timme 30 min
IMDb

Svensk biopremiär: 11 september 2020
Filmen hade biopremiär redan den 6 november 2019 i Frankrike och 23 januari 2020 i Tyskland.

Lämna ett svar