Krönikor

2003 års bästa filmer

Guds Stad

(Det här är en gammal artikel som vi lagt in igen pga förändringar i vår design)

Timmarna är slagen
Så är timmen slagen för en tillbakablick på filmåret som gick. Skräck, anime, drama, fantasy, romantisk komedi och dokumentär återfinns på den blandade topplistan över årets bästa filmer. Men det är ändå något så ovanligt som en brasiliansk maffiafilm som når högst på min årsbästalista. 

Jag har också listat årets sämsta filmhändelser under rubriken “Årets sämsta…” och några saker som förtjänar extra beröm under rubriken “Minnesvärt”. 

Hur ser din topplista ut för årets bästa biofilmer? Skriv din lista på vårt populära community.

2003 års bästa filmer

1. Guds stad
Brasiliens oscarbidrag förra året nådde inte ända fram till en statyett. Istället får regissören Fernando Meirelles trösta sig med en förstaplats på Bio.nu:s årslista. Tät berättad, starka barnskådespelare och flera snygga tidshopp lyfter den här filmen ända upp i topp. 

2. Timmarna
Nicole Kidman la näsan i blöt som Virgina Wolf. Årets starkaste skådespelarensemble fick tårarna att falla i en originellt berättad film om tre snarlika kvinnoöden i olika tidsperioder under 1900-talet. 

3. Adaptation
Smartast i år och också årets mest bitande kritik mot Hollywood. Nicolas Cage imponerar med att göra två riktigt bra roller som tvillingbröderna Kaufman.

4. The Ring
Gore Verbinski hade ett framgångsrikt år som regissör av både remaken på The Ring och sedan familjefilmen och sjörövarkomedin Pirates of the Caribbean. The Ring är en av senare års klart mest skrämmande skräckfilmer, som också har lyckats träffa rätt med det visuella. 

5. The Pianist
Polske mästerregissören Roman Polanski återfick sin heder efter några mindre lyckade filmer genom ett ämne som låg honom varmt om hjärtat – judarnas situation i Warzawa under kriget. Det här var den sanna berättelsen om en pianist som inte tilläts berättas förrän nära 50 år efter krigets slut. När man väl vant sig vid flera skådespelares överdrivna engelska brytning, är man fast i en gripande berättelse som bara växer och växer. Adrien Brody är helt fantastisk i huvudrollen.

6. Punch Drunk Love
För alla oss som mer än gärna häcklar rom-com genren kom Paul Thomas Andersons (Boogie Nights, Magnolia) nya film Punch Drunk Love som en skänk från ovan. Adam Sandler slog knockout på allt i sin väg, som den kärlekskranke och allmänt förvirrade försäljaren Barry Eagan. 

7. Sagan om konungens återkomst 
Snipp, snapp, snut och så var sagan slut. Och vilket slut det blev! Årets klart bästa fantasyfilm och äventyr. Men första delen i trilogin står sig som den bästa delen. 

8. Goodbye Lenin!
Tysklands återförening och den identitetskris och ostalgi den ledde till utnyttjas till fullo i denna riktigt smarta och gripande satir. 

9. Bowling for Columbine
Årets skojigaste och mest intressanta dokumentär även om Kid stays in the picture inte kom långt efter. 

10. Spirited away
Årets överlägset mest fantasirika och välanimerade film är japanska Spirited Away. 

Vilka filmer platsar på din topplista? 
Filmer att se fram emot 2004
2002 års tio bästa filmer

Fler favoriter
Alldeles utanför listan finns ett gäng filmer som är mycket sevärda: Morvern Callar, Kill Bill Vol 1, Mystic River, Hunddagar, Kid stays in the picture och Lantana. (Filmer som jag inte sett som möjligtvis hade kunnat platsa på listan är Roger Dodger, Arven, Dogville, Detaljer och Om du vänder dig om.) 

Årets sämsta…
  
Hemsida för en film

Kopps – Hemsidan försvann helt plötsligt långt innan filmen lanserats på DVD. När man gick till filmens hemsida länkades man vidare till filmen Recruits hemsida istället. WTF?

Tagline 
Den tredje vågen – “En hel kontinent håller på att stjälas”. Shiiiiiit.

Klipp
Filmbolaget Fox valde att klippa i The League för att undvika en 15-årsgräns på denna äventyrsfilm. Filmen är usel, men filmbolaget gråter nog hela vägen till banken eftersom den gjorde en mindre succé på bio ändå. Årets sämsta klipp helt enkelt. 

Oklippt
Smala Sussie var en av årets bästa svenska filmer, men både Banarne och Filmcensorerna såg rött. Varken scenen där Sussie hade sex med Banarne eller någon annan scen klipptes dock bort av filmbolaget för att undvika den absurda 15-årsgränsen som censorerna satt. Svenska filmcensorerna förtjänar detta omnämnande i årets sämsta för ett par skumma beslut, varav Smala Sussie var det märkligaste.

Minnesvärt

Bästa soundtrack
Romantiska ungdomsdramat Hannah med H lär väl knappast gå till svensk filmhistoria, men undra om inte det specialgjorda soundtracket av The Knife gör det. För den skivan är nämligen riktigt vass. Priset för årets bästa soundtrack går ändå till 24 hour party peoples extremt imponerande soundtrack med Sex Pistols, Joy Division och New Order bland annat.

Överraskande look
Nicole Kidmans lösnäsa i Timmarna.

Chockerande
Tretton och Irreversible försökte chockera så mycket det bara gick, men Hunddagar segrar i denna kategori med hästlängder (no pun intended). Den ena scenen efter den andra skulle få vilken Svensson som helst att sätta Löfbergs Lila i fel strupe.

Årets ord i filmtitel
The Hours, 24 hour party people, 25th hour, One hour photo (ok den sista hade premiär på bio i dec 2002, men ändå…).

För att hålla dig uppdaterad om vad som händer under filmåret 2004, klicka här!

Lämna ett svar