Mulholland Drive

(repost från 2002 pga att denna artikel inte följt med i nya designen)

Tid för summering av filmåret 2002. Att välja ut tio favoriter bland de över 150 biofilmer som jag sett under detta år är en inte helt enkel uppgift, men efter en stunds fundering är listan spikad.

1. Mulholland Drive
Av alla årets filmer (den är från 2001, men svensk biopremiär räknas här) så är det antagligen bara David Lynchs mystiska thriller som kommer lyckas med att få en riktigt framskjuten plats i filmhistorien. Och nu kan nog inte ens Hollywoods mäktiga män sätta käppar i hjulet för honom längre…

2. Lilja 4-ever
När den svenska pressen samlades inför den hemlighetsfulla världspremiären av Moodyssons nya film var det en uppslupen förväntansfull stämning. Efteråt var det långa köer till toaletterna för att torka tårarna och ruska av sig den ilskna blicken inför det hemska som utspelat sig på bioduken. Samtidigt var jag liksom många andra extremt imponerad av filmen och skådespelarna. Sverige har nog fortfarande inte riktigt hämtat sig från chocken. Och definitivt inte gjort tillräckligt för att lösa problemet.

3. Sagan om de två tornen
Årets i förhand mest hypade film levde upp till förväntningarna men kanske inte riktigt till sin föregångare. Filmhistoriens märkligaste och verkligaste datorgenererade varelse såg dagens ljus, Gollum. “Ge honom en oscar” viskades det från alla möjliga håll. Kanske var det Gollum som talade med sig själv.

4. Ingenmansland 
Danis Tanovics debutfilm om det absurda kriget i Bosnien tog världen med storm. Ingenmansland vann först i Cannes och sedan en Golden Globe av bara farten. Trots att han i en intervju med Bio.nu någon vecka tidigare nonchalant sa att filmpriser var fåniga, så var leendet och lyckan total när han tog emot en Oscar för bästa utländska film.

5. Älskar dig för evigt
Danska dogmafilmer kan vara riktigt underhållande mitt i all misär. Fantastiskt bra och välspelat in i minsta detalj.

6. The Others
Genial skräckfilm med Nicole Kidman i huvudrollen där ljus och mörker bytt plats.

7. Mannen utan minne
Till skillnad från Bourne i Bourne Identity var mannen utan minne i denna finska film varken martial arts specialist, spion, jagad av alla eller något annat spännande. Han var bara fråntagen sin identitet och minne och tvingades därför leva utan tillgångar i en husvagn. Mycket underhållande och träffsäker samhällskritik. Aki Kaurismäkis film blev välförtjänt en av de största kritikersuccéerna internationellt under året. 

8. Storytelling
Filmberättandets dilemma tas upp i Storytelling som egentligen är två filmer. Todd Solondz chockade kanske lite mer i hyllade Happiness som visades på SVT under hösten, men Storytelling är minst lika vass.

9. Den lugna staden
Skrämmande, välspelat och detta års näst bästa må-illa-och-bli-förbannad-film.

10. Gosford Park 
En djupt imponerande skara engelska skådespelare i en underhållande mordgåta.

Vilka filmer platsar på din topplista? 
Filmer att se fram emot 2003


Fler favoriter
Strax utanför listan finns ett gäng filmer som också rekommenderas varmt: Din morsa också! (Y tu mama tambien)In the bedroomThe Royal Tenenbaums, Ghost World, Minority ReportPrinsessan och krigaren, och Dagarna emellan. Filmer som jag inte sett som kanske hade platsat på listan är Tala med henne, Om en pojke och Pianisten.

Två sensationellt bra filmer som inte kom på bio 
Två festivalfavoriter som båda kan förkortas DD fick inte biopremiär under året, men annars hade de enkelt nått topplaceringar på listan: Donnie Darko (Finns att köpa på DVD, extremt bra. SE DEN!) och Dog Days (Skrämmande och kontroversiell österrikisk film om hur hemsk människan kan vara, trolig biopremiär nästa år. Visades under Umeå Filmfestival.)